[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: „Declarațiile lui Candu – mostră de stupiditate politică”
1 August

„Să arunci cu venin în toți partenerii de dezvoltare ai Moldovei, spunând că s-au pripit și nu și-au făcut temele studiind temeinic propunerea legislativă prin care Plahotniuc se pregătește să legalizeze banii furați, e o mostră de stupiditate politică”. Aceasta a comunicat liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare.

„Ce vrea să ne spună finul și portavocea lui Plahotniuc? Că toți experții FMI, Băncii Mondiale, Delegației UE, Ambasadei SUA la Chișinău sunt niște habarnamiști care nu pricep defel ce se coace în această țară?! Că singurii care pot pătrunde adâncimile gândirii oligarhului sunt membrii de vârf ai PDM sau miniștrii guvernului Filip, ori comentatorii mercenari de la televiziunile holdingului? În fond, să recapitulăm, ce au comunicat aceste instituții, imediat după votarea în Parlament a pachetului de legi: Banca Mondială spune că actele legislative promovate “sunt incompatibile cu programul reformelor” și “pot compromite angajamentul Guvernului Moldovei de a combate corupția”. FMI a fost la fel de ferm: “pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI””, a scris Năstase.

Prin urmare, el s-a referit și la declarațiile lui Peter Michalko. „Șeful Delegației UE la Chișinău, ambasadorul Peter Michalko, a amintit că țara noastră și-a asumat niște angajamente, iar legislația votată de Parlamentul condus de dl Candu, “dacă este aplicată, într-o manieră grăbită și netransparentă, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri. Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale”. Ambasada SUA a reacționat extrem de dur, declarându-se “este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult””, a comunicat el.

Totodată, Năstase comunică despre concluziile mai multor instituții. „Concluzii mai clare, mai limpezi decât cele comunicate de FMI, Banca Mondiala, Delegația UE și Ambasada SUA nu cred că se pot imagina. Ele vin după o analiză serioasă a proiectelor promovate de guvern în așa numita inițiativă de amnistiere fiscală. Disperarea celui care propune această măsură trebuie să fie foarte mare, de vreme ce președintele Parlamentului iese în conferință de presă cu reproșuri care nu se susțin la adresa celor mai importanți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. E timpul ca această grupare care a uzurpat puterea să înțeleagă că mai presus de interese personale, meschine, sunt interesele statului care nu pot fi, nu trebuie să fie, compromise de agenda personală a unui om care în mod ilegal și ilegitim a luat în captivitate Moldova”, a conchis el.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților