„Cele 235 kilograme de heroină capturate acum câteva zile au făcut impresie în presa noastră. Desigur, destructurarea unei rețele de traficanți este o veste bună, iar polițiștii operativi merită felicitați. Însă, această știre aduce cu sine și câteva mari probleme. În primul rând, captura certifică faptul că Moldova a revenit pe ruta internațională a transportului de stupefiante și este folosită drept una dintre porțile de intrare în Uniunea Europeană. Înseamnă că mafioții au găsit din nou vulnerabilități în sistemul nostru de securitate. Și, mai grav, pot exista inclusiv indicii de complicități și corupție ale unor angajați din structurile de stat” – a declarat Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), informează CURENTUL.
De aici – potrivit spuselor sale – derivă două consecințe extrem de negative.
„O parte din droguri rămân în Moldova și sunt consumate de concetățeni de-ai noștri. Destine frânte, familii destrămate, vieți irosite. Acesta este, pe scurt, efectul nociv al drogurilor. Iar celelalte cantități de stupefiante, ajunse în Occident, pe lângă viețile pe care le nenorocesc acolo, mai transmit un mesaj: că au intrat în Europa prin Moldova, că avem instituții de control slabe sau corupte, că nu suntem pregătiți de aderarea la UE. Iată, așadar, doar câteva efecte devastatoare pe care traficul de droguri îl are pentru țara noastră. E o chestiune cât se poate de importantă și care trebuie tratată cu maximă responsabilitate”, a remarcat liderul Platformei.
Andrei Năstase a spus că, cât a fost ministrul Afacerilor Interne, chiar dacă doar pentru o scurtă perioadă, le-a cerut lucrătorilor din toate structurile toleranță „zero” în fața corupției și a acestui fenomen, drept dovadă traficanții prinși, schemele demantelate.
„După alegerile din 11 iulie, după accederea Platformei DA în Parlament și, ulterior, ca parte a Guvernului Moldovei, voi propune pedepse mult mai drastice pentru traficanții de droguri, ani grei de pușcărie. Totodată, voi cere înființarea unui departament special, cu puteri sporite și ofițeri școliți în străinătate, după modelul DEA din SUA (Departamentul de combatere a drogurilor). Mafioții trebuie să înțeleagă limpede că nu-și pot face culcuș în țara noastră!”, a subliniat politicianul.
Cristina Gurez