[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: „Am fost în permanență interesat de comunicare cu toate curentele politice europene, inclusiv cu socialiștii europeni”
9 Februarie

Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), a avut o întrevedere cu delegația Forului European pentru Democrație și Solidaritate, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, discuția s-a axat pe realitățile din Republica Moldova și, în mod special, a vizat situația socio-politică într-un an electoral.

Șeful delegației, Arjen Berkvens, a făcut o scurtă prezentare a colegilor săi, precizând că scopul vizitei este cunoașterea obiectivă, echilibrată, a realităților din Republica Moldova. Oficialul a spus că este la curent și apreciază activitatea lui Andrei Năstase în calitate de lider al mișcării protestatare și ar dori să afle punctul său de vedere asupra situației din țară.

Andrei Năstase a specificat că a fost în permanență interesat de comunicare cu toate curentele politice europene, inclusiv cu socialiștii europeni și că, deși Platforma DA este un partid de centru-dreapta, programul său îmbină eminamente liberalismul cu elemente clare ale responsabilității sociale.

Fiind rugat să argumenteze inoportunitatea votului mixt, probată și prin concluziile partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, Andrei Năstase s-a referit la lipsa reprezentativității potențialilor aleși, la marginalizarea femeilor și a tinerilor, la încălcarea dreptului la libera alegere a diasporei, la posibilitatea largă de fraudă și corupere a electoratului în circumscripții etc.

Întrebările membrilor delegației Forului European pentru Democrație și Solidaritate au vizat și alte subiecte ale politicului moldovenesc. Gravele probleme sociale au fost exemplificate prin exodul masiv al populației, provocat de sărăcie și lipsa de oportunități profesionale a majorității cetățenilor din Republica Moldova, în special a pensionarilor, printre care 573 000 trăiesc sub minimul de existență, stabilit de stat.

Președintele Platformei DA s-a referit și la gestiuni frauduloase în proporții extrem de mari, dezvăluite în raportul Curții de Conturi pentru anul 2016, dar și la landromatul prin care au fost spălați banii mafiei rusești în valoare estimativă de 30 mlrd. de dolari. Pe final, Arjen Berkvens, șeful delegației Forului European pentru Democrație și Solidaritate a reiterat ideea că opinia lui Andrei Năstase despre procesul socio-politic din Republica Moldova contează mult și relațiile dintre cele două structuri vor continua.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților