[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: „A venit timpul să oprim această debandadă și să propunem soluții viabile pentru a proteja patrimoniul istoric al Chișinăului”
30 Mai

Candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, au susținut astăzi o conferință comună, în cadrul căreia au vorbit despre rolul patrimoniului și al valorilor patrimoniale pentru dezvoltarea durabilă a comunității, informează CURENTUL.

Andrei Năstase a declarat că nu există o strategie de conservare și restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chișinău.

„Lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată în unele cazuri și de autoritățile publice ale capitalei, care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanță istorică. A venit timpul să oprim această debandadă și să propunem soluții viabile pentru a proteja patrimoniul istoric al Chișinăului. În calitate de Primar, voi propune următoarele soluții pentru a proteja patrimoniul istoric al orașului. Constituirea unei direcții la nivel municipal care se va ocupa nemijlocit de protecția, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului nostru istoric, arhitectural și arheologic. Vom dispune revizuirea, restaurarea monumentelor istorice la nivel municipal, vom cere același lucru și la nivel central – facilități fiscale pentru cei care au în proprietate sau gestiune o clădire istorică. Ajustarea planului general de urbanism la cerințele și practicile Consiliului Europei și ale UNESCO, restaurarea Primăriei Chișinău, aprobarea unei strategii municipale de conservare și reabilitare a patrimoniului. Un lucru pot să vă asigur, nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și arhitectural, deoarece acesta este parte componentă a memorie noastre istorice”, a precizat Năstase.

La rândul său, Maia Sandu a menționat că, în conformitate cu legislația în vigoare, patrimoniul istoric al RM se află oficial sub protecția statului. „De la proclamarea independenței, patrimoniul cultural al RM și, în mod special, Chișinăul este supus unei agresiuni fără precedent din partea mafiei imobiliare care demolează și construiește neautorizat. Soluția ar fi o strategie națională, iar această strategie trebuie să fie corelată cu un plan urbanistic general, pentru fiecare clădire trebuie să se găsească resurse financiare. O altă soluție este sancționarea dură a celor care distrug. Noi putem să oprim aceste abuzuri, putem face acest lucru ieșind la vot pe 3 iunie și votând Andrei Năstase”, a conchis Sandu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților