Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, în cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL, a vorbit care, duăpă părerea sa, sunt cele mai mari succese și insuccese înregistrate în anul 2017.
Andrei Năstase spune că orientarea spre piața economică europeană a fost un aspect pozitiv.
„Faptul că economia noastră a înregistrat o tendință tot mai clară de a se reorienta spre piața Uniunii Europene, este unul firesc și pozitiv, un succes al mediului de afaceri care încearcă să reziste în condiții de prigoană din partea regimului cleptocratic. Deja de doi ani, în marea lor parte exporturile moldovenești se îndreaptă spre țările Uniunii Europene. Este o dovadă elocventă a impactului pozitiv al Acordului de Asociere. Businessul nostru are un potențial enorm de competitivitate și ar putea parcurge procesul de racordare la standardele europene mult mai rapid. Dacă am avea o guvernare responsabilă, preocupată nu de jaful propriilor cetățeni, ci de protejarea producătorilor autohtoni, așa cum a propus-o Platforma DA, am putea valorifica mult mai eficient beneficiile Acordului de Comerț Comprehensiv și Aprofundat cu Uniunea Europeană”, a spus Andrei Năstase.
De asemenea, el a enumerat și insuccesel anului calificându-le drept mai „generoase”.
„Sub aspect politic, anul 2017 a fost marcat de unul dintre cele mai grave derapaje antidemocratice – adoptarea sistemului electoral mixt. A fost un act profund anti-european comis de actuala guvernare contrar opiniilor celor mai importante structuri europene și în lipsa unui consens veritabil în societate și în mediul politic. După această mașinație ticăloasă, faptul că regimul încalcă fără scrupule principiile și valorile europene, ori de câte ori este amenințată supraviețuirea clanului oligarhic, a devenit incontestabil. Cea mai josnică fațetă a acestui sistem este discriminarea totală a diasporei, pentru care au fost create, contrar prevederilor Codului electoral, doar trei circumscripții. Guvernarea, deci, face totul ca cei mai activi cetățeni să fie nevoiți să-și părăsească țara pentru a-și întreține familiile și, concomitent, îi privează de dreptul de a alege, căci cei din diaspora sunt, de regulă, votanți ai opoziției anti-oligarhice.
Amintesc aici că diaspora a fost nedreptățită și prin interzicerea în 2015 a finanțării partidelor politice de către cetățenii moldoveni, care se află în afara țării, în timp ce Comisia de la Veneția recomandă să fie permise contribuțiile personale din partea cetățenilor din diasporă, din veniturile obținute peste hotare, în limite bine definite și în condiții de transparență”, a punctat Andrei Năstase.
Cristina Parfeni