[ X ]
ANCHETĂ JURNALISTICĂ: Investitori români, față-n față cu birocrația moldovenească – au băgat milioane într-o clădire, dar n-o pot valorifica
5 Februarie

Și-au cumpărat un imobil de milioane, dar n-au voie să se atingă de el. Asta a pățit o companie cu capital românesc, care a intrat în posesia unei clădiri amplasată în inima Capitalei. De mai bine de doi ani, nu poate face nimic și stă cu investiția înghețată, deoarece terenul pe care se află imobilul este, în continuare, în proprietatea statului, iar lupta cu birocrația moldovenească s-a dovedit a fi mult mai grea decât părea, se arată într-o anchetă jurnalistică, realizată de ZIUA.md.

Astfel, locul unde, teoretic, urma să fie ridicată o construcție nouă și modernă, stă în paragină și colcăie de narcomani și persoane fără adăpost, chiar în preajma unui centrului pentru copii Artico, de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totul a început în 29 septembrie 2022, atunci când compania de construcții „Inamstro”, împreună cu societatea comercială „Atlassian”, care a vândut între timp cota parte către „Win Capital SRL – compania fiică a companiei românești Winn Corporation, au cumpărat o clădire din spatele Centrului Republican pentru Copii și Tineret (ARTICO). Însă, în momentul în care noii proprietari au vrut să reconstruiască imobilul, au primit refuz din partea tuturor instituțiilor statului, deoarece, sub pretextul că terenul este proprietate publică, motiv pentru care nu li s-a acordat autorizația.

„În pofida cererilor legitime, APP a refuzat satisfacerea cerințelor noastre și au oferit niște răspunsuri evazive și nemotivate, fără a încerca să soluționeze în fond problema”, susțin proprietarii bunului imobil. Aceștia au adresat chiar și o scrisoare președintelui Maia Sandu, rugând-o să intervină, însă fără succes. „România este unul dintre principalii parteneri diplomatici și comerciali ai Republicii Moldova. Investițiile companiilor române vin să fortifice relațiile dintre ambele state și să contribuie la bunăstarea populației. (…).

Inamstro și Win Capital sunt nedumerite de acțiunile/inacțiunile APP, CRCT Artico și Ministerului Educației și Cercetării. Autoritățile indicate se împotrivesc valorificării bunului imobil proprietate privată și, în acest mod, blochează investițiile din afara țării. (…) Cu alte cuvinte, o autoritate publică interzice unui proprietar reconstrucția/demolarea/renovarea bunului imobil”, se arată în scrisoarea adresată Președinției.

Sursa citată menționează că Articolul 8 alin. (1) al Legii nr. 845 din 03 ianuarie 1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi prevede că statul creează tuturor întreprinderilor condiții juridice și economice egale, garantează respectarea drepturilor și intereselor lor legitime, contribuie la dezvoltarea concurenței libere, conștiincioase între aceștia, le asigură posibilități egale de a folosi resursele tehnico-materiale. Același articol din lege prevede că pagubele, inclusiv venitul ratat, suportate de întreprindere ca urmare a neîndeplinirii la nivelul cuvenit, de către persoanele cu funcție de răspundere, a obligațiilor lor stabilite de lege față de întreprinderi, urmează a fi reparate din bugetul stat.

Articolul integral îl găsiți aici. https://ziua.md/ancheta-teapa-la-cel-mai-inalt-nivel-investitori-din-romania-tinuti-pe-tusa-de-autoritati-dupa-ce-au-cumparat-un-imobil-in-centrul-capitalei/

Inapoi la arhiva noutaților