[ X ]
[ X ]
[ X ]
Amendă de peste 91 milioane lei pentru 4 întreprinderi din domeniul agricol – anunță Consiliul Concurenței
2 Aprilie

Consiliul Concurenței a aplicat o amendă de 91 mln. 034 mii lei pentru 4 întreprinderi din domeniul agricol, transmite CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, șeful Direcției politice, protocol și relații externe, Eugen Cozmulici a menționat că, Consiliul Concurenței a aprobat, la 26 martie curent, decizia prin care s-a destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată în Republica Moldova și cu aplicarea sumei maxime de amenzi.

„Este vorba despre întreprinderile CI „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „BioProtect” și SA „Fertilitatea” pentru participarea în acordurile de cartel de tip dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea, fixarea prețurilor directe și indirecte a prețurilor de vânzare și altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca „Bayer” și „Biochim” pe teritoriul R. Moldova.

În rezultatul investigației au fost acumulate probe directe ce dovedesc comunicarea între întreprinderi și unele tranzacții ale produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole.

Consiliul a constatat că prețurile la produsele similare în Ucraina și România sunt cu 28-40% mai mici ca în Republica Moldova. Cifra de afaceri și activele întreprinderilor au crescut cu sute de milioane de lei pe parcursul a 5 ani.

Consumatorii au fost nevoiți să cumpere produsele la prețuri înalte, iar produsele autohtone au devenit mai puțin competitive pe piețele externe. Valoarea prejudiciului din înțelegerea de cartel este de 190 mln. lei”, a spus Eugen Cozmulici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților