Directorul General al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2016 şi agenda de activitate pentru anul curent în cadrul unei şedinţe, cu participarea ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, transmite CURENTUL.
Prezentând principalele realizări ale instituţiei, Vladislav Zara a remarcat că AMDM a lansat, cu susţinerea Uniunii Europene, proiectul Twinning în vederea monitorizării mai stricte a pieţei farmaceutice, iar în colaborare cu proiectul „Repemol” a fost elaborat primul Sistem informațional ”Managementul dispozitivelor medicale” din Republica Moldova, care va lansat în anul 2017. Vladislav Zara a mai specificat că anul trecut AMDM a lansat negocierile în vedera aderării Republicii Moldova la Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene şi la Protocolul Convenţiei privind elaborarea unei Farmacopei Europene.
În anul 2016, graţie introducerii procedurii simplificate de autorizare a medicamentelor, înregistrate de către EMA sau în cel puţin o ţară din spaţiul economic european, sau Elveţia, SUA, Canada, Japonia, Australia s-a înregistrat o creştere a ratei medicamentelor europene pe piața Republicii Moldova, care au ajuns la circa 70%, spre deosebire de anul 2015, când ponderea lor era de 57%. Astfel, în 2016 au trecut autorizarea 1028 de medicamente, dintre care 639 preparate farmaceutice sunt generice, 203 – originale, iar 186 – cu utilizare bine stabilită, homeopatice, tradiţionale din plante.
Potrivit datelor prezentate, anul trecut, medicii, companiile farmaceutice şi pacienţii au anunţat despre 278 de cazuri de reacţii adverse la preparate farmaceutice, numărul fiind destul de mic comparativ cu alte ţări.
Anul trecut au fost înregistrate şi 484 de dispozitive medicale.
Totodată, s-a anunţat că, în anul 2016, au avut loc 295 de verificări în farmaciile din Republica Moldova, dintre care 146 inspecţii au fost tematice, 114 – planificate şi 35 – inopinate. În total, au fost întocmite 95 de procese-verbale, printre cele mai frecvente încălcări numărându-se încălcarea regulilor de eliberare a medicamentelor, inclusiv psihotrope, încălcarea regulilor de păstrare a medicamentelor, activitatea farmaceutică practicată de nespecialişti, etc.
În context, directorul general al AMDM, Vladislav Zara, a amintit că în decurs de 8 luni a fost introdus moratoriu asupra controalelor de stat, iar specialiştii instituţiei nu au avut dreptul de a verifica activitatea farmaciştilor fără acordul special al Ministerului Economiei.
Cristina Parfeni