[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alte probleme municipale raportate de socialiști. Vor organiza audieri a întreprinderilor municipale
22 Aprilie

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) va audia, în fiecare joi, câte o întreprindere municipală, iar rapoartele vor fi făcute publice pentru cetățeni, transmite CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, liderul fracțiunii PSRM în CMC, Dinari Cojocaru, a menționat că un șir de întreprinderi municipale falimentează artificial.

„Noi avem bugetul CMC. Banii sunt repartizați pentru diferite proiecte, iar la sfârșit de an aflăm că ei de fapt au fost atribuiți pentru alte proiecte. Prin dispoziția Primarului, acești bani sunt direcționați spre alte instituții. Despre falimentarea artificială a întreprinderilor municipale noi aflăm când se produce o gaură în buget. Regia Auto-salubritate înregistrează o creștere economică, dar dacă ea va falimenta, agenții economici vor pune propriile prețuri pe care noi nu le vom putea achita. Noi nu avem o interacțiune între întreprinderile municipale. Fracțiunea PSRM va audia în fiecare joi câte o întreprindere municipală, iar Rapoartele ulterior vor fi făcute publice”, a spus Dinari Cojocaru.

Consilierul Vitalie Muncan a vorbit despre problema lucrărilor de reparație a drumurilor. „Există „Exdrupo”, care poate îndeplini calitativ lucrările. Primăria practică jocurile cu tendere. Noi cu greu am obținut aprobarea în CMC a proiectului ca întreprinderile să facă tendere. „Exdrupo” deja a făcut tender de 25 mln. lei pentru reparația trotuarelor, bordurii, dar ea nu va avea profit”, a spus Vitalie Mucan.

La rândul său, consilierul Iurie Vitneanski a menționat despre problema deșeurilor și bugetul social. „Zilnic, tone de deșeuri sunt duse la Țînțăreni. 8-10% din ele sunt prelucrate și reciclate de o companie. La acest moment compania nu poate să deservească întreg orașul. Am solicitat „Auto-salubritate” să facă o concepție cum orașul ar putea să facă reciclarea și prelucrarea acestora. În primul rând avem nevoie de a educa populația în acest sens. Vrem să adresăm direcției educație pentru ca această cultură de sortare a deșeurilor să fie studiată în grădinițe, școli la orele educative. Noi mai avem proiectul bugetul social, în cadrul căruia cetățenii pot veni cu idei de proiecte. Pentru aceasta sunt alocați 3 mln. lei. Direcția responsabilă nu a aprobat Regulamentul încă, deși urma să o facă în perioada 1-31 martie. Solicităm ca Regulamentul acesta să fie aprobat”, a spus consilierul.

De asemenea, socialiștii din CMC consideră că este nevoie de procurarea a încă minim 100 de autobuze pentru ca Parcul urban de autobuze să facă față fluxului de pasageri.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților