[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alexandru Oleinic s-a adresat Premierului Chicu. Iată despre ce e vorba!
21 Noiembrie

Deputatul independent, Alexandru Oleinic a comunicat că, recent, a adresat o interpelare Premierului Ion Chicu privind problema asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale, inclusiv semnarea unui nou contract de furnizare, preț, problema tranzitului prin teritoriul ucrainean și scenariile în cazul când Federația Rusă și Ucraina nu ajung la un numitor comun, construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și problemele existente etc., informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Alexandru Oleinic a scris că, la unele întrebări, parțial, inclusiv privind prețul gazelor importate, a primit răspuns din conferința de presă a șefului Cabinetului de miniștri după revenirea de la Moscova, care a menționat că „de la 1 octombrie aceste prețuri au fost diminuate cu aproximativ 15 dolari, iar după 1 ianuarie, vor fi micșorate cu încă 50 de dolari și va constitui în jur de $172-173 pentru 1000 de m3”.

„Cu toate că, în opinia mea, Moldova, ca și alte state, beneficiază de aceste reduceri datorită faptului că prețul la gaze este în scădere la nivel european, de la începutul anului 2019 și deloc de bunăvoința Gazprom-ului față de țara noastră… Dar, tot ieri, într-un interviu, vicepremierul Dmitrii Kozak a accentuat că „am convenit să extindem contractul în condițiile existente. Acesta este convenabil pentru Moldova în ceea ce ține de prețurile gazelor pentru anul viitor. Formula existentă devine foarte rentabilă pentru Moldova. Am discutat problema (și o vom examina împreună cu „Gazprom”-ul) de a include în acest tarif, ce va fi redus substanțial, a unui adaos, ce va permite rambursarea treptată a acestor datorii”. Care datorii? Doar cele istorice ale Republicii Moldova ($ 443 mln) sau și a regiunii transnistrene ($6,2 mld)? Care va fi acest adaos? Va fi inclus în tariful final pentru consumatori sau nu?”, s-a întrebat Oleinic.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților