[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alaiba despre protestul patentarilor: În 25 de ani acești oameni au fost neglijați, o să le oferim suport să evolueze
26 Iunie

Deținătorii de patente au ieșit și astăzi la protest, nemulțumiți de decizia Guvernului de a anula patenta de întreprinzător. Astfel, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție, informează CURENTUL.

Alaiba spune că reforma trebuia făcută încă în anul 2000.

„Da, lucrurile sunt într-atât de înapoiate în țara noastră.

Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență.

Pentru că mă aflu în afara țării, împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, și nu am putut să mă adresez personal acestor oameni și să discutăm cu ei, ceea ce regret. Mulțumesc colegul meu Viorel Garaz care a fost prezent alături de ei.

Mărul discordiei – aparatul de casă. Repet: aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată. Avem 4000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate”, spune Alaiba.

El spune că reforma patentei oferă și alternativa de viitor – activitatea independentă.

„- Avem cel mai mic impozit pe venit din Europa, doar 1% din vânzări;
– Plafonul de vânzări a fost crescut de 4 ori. Cu patenta, limita anuală era de 300 de mii de lei, în timp ce în noul regim de activitate independentă aceasta a fost majorată la 1,2 milioane de lei;
– Fără nici un fel de birocrație! Am eliminat rapoartele, registrele de casă și evidența contabilă, fără necesitatea de a angaja un contabil;
– Nu este necesară înregistrarea unei companii;
– Costurile tranziției (în special aparatul de casă) – compensate de stat;

Aceste măsuri au fost luate pentru a susține deținătorii de patentă, pentru a-i ajuta să evolueze și să se dezvolte. Înțeleg, orice schimbare implică provocări, dar fără schimbare vom stagna cu toții. Omul cât trăiește – învață.

O să fim în continuare alături de antreprenori. Oricare antreprenori. De la mic la mare. Ei toți trebuie să aibă suficient spațiu pentru a crește. Însă trebuie să acceptăm un set de reguli comune pentru toți”, a menționat Dumitru Alaiba.

Inapoi la arhiva noutaților