[ X ]
[ X ]
[ X ]
Agenţia „Moldsilva”, despre „Parcul Nistrean” din Vadul lui Vodă: Nu avem vreo tangență
21 Aprilie

Subiectul pretinselor tăieri ilicite de arbori din pădurea „Parcul Nistrean” din Vadul lui Vodă, făcut public în ultima perioadă de timp, aduce în cadrul polemicii la acest subiect învinuiri şi în adresa Agenţiei „Moldsilva”. Astfel, Agenţia „Moldsilva” a anunţat anterior şi reiterează public şi de această dată, că în conformitate cu Legea regnului vegetal 239 din 08.11.2007, Hotărârea de Guvern nr. 27 din 19.01.2004 şi art. 11 al Codului Silvic nr. 887 din 21.06.1996, nu are vreo tangenţă cu pădurea „Parcul Nistrean” din Vadul lui Vodă. Acest fond forestier, conform stipulărilor legale şi competenţelor atribuite, este gestionat de Autorităţile Publice Locale şi anume primăria din localitatea Vadul lui Vodă, informează CURENTUL cu referire la un comunicat de presă.

De asemenea, conform legislaţiei în vigoare, Agenţia comunică: „Pentru obţinerea Autorizaţiei de exploatare a masei lemnoase din Fondul Forestier de Stat sau vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, este necesară perfectarea mai multor acte, inclusiv actul de examinare fitosanitară a arboretelor degradate, punerea în valoare a masei lemnoase şi amenajamentul silvic. Primăria din localitatea Vadul lui Vodă a solicitat la 31.07.2020 Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice din Chişinău (ICAS) (unica instituţie de acest tip de la noi din ţară) efectuarea examinării stării fitosanitare a vegetației forestiere degradate şi supuse uscării, din fondul forestier gestionat de primărie. Anterior, în anul 2016, la solicitarea primăriei, aceeaşi instituţie (ICAS) a efectuat amenajarea silvică a fondului forestier de la Vadul lui Vodă, cu punerea la dispoziţie a tuturor materialelor executate”.

Totodată, la 17 august 2020, în conformitate cu Regulile sanitare în pădurile Republicii Moldova, s-a efectuat cercetarea vegetaţiei forestiere, cu scopul aprecierii stării sanitare şi aplicarea măsurilor de îmbunătăţire a acesteia, cu participarea specialiştilor ICAS şi maistrului Î.M. ,,Spații verzi – Vadul lui Vodă”, iar detaliile au fost expuse în actul de examinare fitosanitară, ce prevede efectuarea lucrărilor de îngrijire în arboretele tinere şi igienă selectivă în arboretele cu o vârstă mai înaintată.

În acest context, Agenţia „Moldsilva” declară cu responsabilitate că nicio întreprindere sau ocol silvic din subordonare nu a avut tangenţe şi implicare la lucrările de exploatare forestieră sau punerea în valoare a masei lemnoase în pădurea „Parcul Nistrean” din Vadul lui Vodă, prin urmare informaţiile din spaţiul public ce vizează acest fapt, sunt falsuri generate de lipsa de informare.

Agenţia „Moldsilva” solicită tuturor actorilor implicaţi în această dispută să se informeze din surse veridice, corectitudine în expunerea faptelor şi dezminţirea publică acolo unde au fost admise interpretări greşite despre vina şi implicarea angajaţilor Agenţiei, la tăierile de arbori din pădurea „Parcul Nistrean” din Vadul lui Vodă.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților