[ X ]
[ X ]
[ X ]
Agenția de Mediu monitorizează nivelul de poluare a aerului în raza Portului Internațional Giurgiulești
20 Ianuarie

𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆ 𝐦𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐫𝐚𝐳𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫 𝐆𝐢𝐮𝐫𝐠𝐢𝐮𝐥𝐞𝐬̦𝐭𝐢.  𝐈̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐞𝐧𝐬, 𝐥𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟗 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐋𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮, 𝐬-𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐩𝐥𝐚𝐬𝐚𝐭 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐭𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐟𝐚𝐭̦𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐮𝐚 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐜𝐚 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢𝐳𝐛𝐮𝐜𝐧𝐢𝐭 𝐥𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟔 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢 „𝐃𝐚𝐧𝐮𝐛𝐞 𝐎𝐢𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲”, 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐫𝐚𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢.

Ca urmare a situației de urgență create de izbucnirea acestui incendiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, din România, a pus la dispoziția specialiștilor de mediu din Republica Moldova, un laborator mobil dotat cu echipamente specializate în determiarea unei serii vaste de substanțe poluante în aerul atmosferic.
Astfel, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu laboratorul mobil din România au prelevat probe de aer în diferite locații de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice (direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi etc.).
În urma evaluării datelor în condiții de laborator, Agenția de Mediu informează că nivelul de poluare a aerului se menține sporit privind conținutul de fenol, care s-a atestat în limetele de la 1,2 până la 3,3 ori depășire a normei sanitare.Valoarea maximală înregistrându-se în raza incendiului, de pe teritoriul companiei „Danube Oil Company”.
Având în vedere, că urmările incendiului pot avea impact negativ asupra sănătății populației din regiune, laboratorul mobil din România, a fost transferat în zona rezidențială a localității Giurgiulești, pentru a monitoriza timp de 24 ore calitatea aerului. După ce rezultatele analizelor obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România vor fi generalizate, estimate, validate și transmise în adresa Agenției de Mediu, vom reveni cu o informație actualizată și mai amplă la acest subiect.
Inapoi la arhiva noutaților