[ X ]
[ X ]
[ X ]
Agenția de Guvernare Electronică a câștigat „Premiul special pentru proiectarea serviciilor digitale” în cadrul Summit-ului Mondial privind Forumul Societății Informaționale
14 Martie

Agenția de Guvernare Electronică a Republicii Moldova (AGE) a câștigat „Premiul special pentru proiectarea serviciilor digitale”, în concursul organizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) și GovStack.   Anunțul a fost făcut pe data de 13 martie 2023, în cadrul Summit-ului Mondial privind Forumul Societății Informaționale – World Summit on the Informational Society (WSIS Forum 2023), desfășurat la Geneva, Elveția.  https://www.govstack.global/blog/wsis-special-prize-winner/

Premiul a fost acordat pentru Platforma „Front-Office Digitization” (FOD), o soluție de digitizare a serviciilor publice, dezvoltată de echipa Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Guvernamentale (MGSP), implementat cu suportul Grupului Banca Mondială.

Țara noastră a obținut marele premiu, concurând alături de alți 50 de participanți între care țări avansate din punct de vedere digital, precum Singapore, Germania, Portugalia și altele. Proiectele au fost examinate timp de aproape trei luni, iar printre criteriile de evaluare au fost și alinierea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, precum promovarea creșterii economice incluzive și durabile, construirea unei infrastructuri rezistente și stimularea inovației.

Directoarea AGE, Olga Tumuruc, a menționat: „Premiul acordat de ITU și GovStack, în cadrul WSIS 2023, reprezintă un semn de recunoaștere a valorii și oportunităților oferite de Platforma FOD în procesul de prestare a serviciilor publice în mod digital”.

Platforma „Front-Office Digitization” (FOD) este un sistem ce permite proiectarea și dezvoltarea rapidă a front-office-urilor de servicii publice electronice. Componentele FOD sunt utilizate pentru a configura și dezvolta ușor și rapid sisteme individuale pentru prestatorii de servicii guvernamentali. Opțional, FOD poate fi integrat cu orice back-office existent al furnizorilor de servicii. Principalii beneficiari ai serviciilor bazate pe FOD sunt cetățenii, întreprinderile și prestatorii de servicii publice.

Platforma FOD se axează pe reutilizarea datelor și a altor platforme și instrumente electronice disponibile pentru a simplifica solicitările de servicii publice, pentru a minimiza timpul necesar soluționării unei cereri și pentru a asigura operațiuni eficiente de back-office. Această abordare creează o infrastructură tehnică scalabilă și durabilă pe care beneficiarul poate continua să construiască servicii. Ca urmare, utilizatorii nu trebuie să meargă fizic la furnizorul de servicii publice pentru a solicita, plăți sau a primi serviciul. În cazul cererilor de documente doar electronice, documentul se livrează exclusiv prin mijloace electronice.

În Republica Moldova, această platformă este integrată cu toate sistemele de e-guvernare precum: registrele digitale (MConnect), identitate și verificare (MPass), plăți (MPay), mesagerie (MNotify), precum și înregistrare, flux de lucru, analize și multe altele și folosește o multitudine de soluții open-source. Platforma FOD este deja utilizată pentru servicii precum Extras din Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali; Extras din Registrul bunurilor imobile; Extras din Registrul actelor de stare civilă. Alte trei sercicii digitale, bazate pe FOD sunt în proces de dezvoltare.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru tehnologiile informației și comunicațiilor – TIC. Summit-ul Mondial privind Forumul Societății Informaționale (WSIS) este cea mai mare reuniune anuală din lume a comunității „TIC pentru dezvoltare” și o platformă globală care facilitează punerea în aplicare a obiectivelor ONU pentru promovarea dezvoltării durabile. Reuniunea oferă oportunități pentru schimbul de informații, cunoștințe și bune practici, identificând în același timp tendințele emergente și promovând parteneriate.

Inapoi la arhiva noutaților