Controalele nejustificate și abuzive asupra magazinelor sociale, din rețeaua „Merișor”, precum și hărțuirea angajaților cu anchete continuă de mai bine de o lună, la indicația actualei guvernări, care urmărește sistarea activității, se spune intr-un comunicat de presa.
Conform autorilor noi verificări inopinate au avut loc joi, 10 august, la depozitul magazinelor sociale din Orhei, care au durat câteva ore. Inspectorii nu au depistat încălcări, dar programul magazinelor a fost dat peste cap. „Mai exact, patru inspectori ANSA, însoțiți de către cinci echipaje de polițiști, au dat buzna la depozitul magazinelor din Orhei, la ora 08:00 și i-au terorizat pe angajați cu diverse întrebări. De asemenea, au verificat mașinile destinate comerțului ambulant, precum și produsele alimentare și actele privind calitatea acestora. Astfel, programul magazinelor a fost dat peste cap, iar oamenii din localitățile din raionul Orhei au fost lipsiți câteva ore de posibilitatea de a cumpăra alimente la preț redus’, se spune in comunicat.
Ei afirma ca, controalele fără precedent asupra magazinelor din rețeaua „Merișor” au început în data de 11 iulie și sunt efectuate de către poliție, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), ai Serviciului Fiscal de Stat și Agenția Națională Transport Auto (ANTA). „Verificările abuzive au loc zilnic, în toată țara. Timp de o lună, au avut loc peste 130 de controale nejustificate la magazinele sociale și depozite. În cadrul acestora, au fost aplicate peste 50 de amenzi. În tot acest timp, presa afiliată guvernării PAS a desfășurat campanii de dezinformare în ceea ce privește activitatea magazinelor sociale, ceea ce este de la sine înțeles că reprezentanții puterii centrale urmăresc scopul nu doar de a obstrucționa activitatea magazinelor, ci de a le închide. Atragem atenția asupra faptului că beneficiarii magazinelor sociale sunt aproximativ 600 de mii de oameni din Republica Moldova. Mai exact, este vorba despre pensionari, persoane cu dizabilități, veterani de război, familii numeroase și oameni cu venituri mici, care nu-și permit să cumpere alimente de la celelalte magazine, unde prețurile sunt exagerat de mari”, se mai spune in comunicat.
Proiectul magazinelor sociale „Merișor” a fost lansat în 2015, la inițiativa lui Ilan Șor, la Orhei, pe vremea când era primar al acestei localități. Pe parcurs, programul a fost extins continuu. Administrația magazinelor sociale „Merișor” își exprimă îngrijorarea ți regretul față de această situație și îi îndeamnă pe reprezentanții guvernării să înceteze blocarea activității magazinelor, deoarece de pe urma acestor acțiuni au de suferit mii de oameni, care sunt lipsiți de acces la produse alimentare de calitate, la cel mai mic preț de pe piață. În prezent, este sistată activitatea a aproximativ 20 de magazine sociale.