[ X ]
[ X ]
[ X ]
Accidentele de muncă – raportate imediat la ANRCETI. Motivul
21 Iunie

Începând cu 15 iunie curent, prin ordinul directorului ANRCETI, a fost creat un sistem de recepție și înregistrare a comunicărilor despre accidentele de muncă (Sistem CAM) odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 1361 din 22 decembrie 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de muncă, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul CURENTUL, șeful interimar al Serviciului Relații Publice și Protocol al ANRCETI, Victor Muradu a declarat că sistemul CAM reprezintă un sistem de recepție și înregistrare a comunicărilor despre accidentele de muncă.

„Acest sistem asigură accesul gratuit prin intermediul unei linii telefonice speciale în scopul comunicării accidentelor grave și mortale de la locul de muncă în cadrul întreprinderilor supuse Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova”, a spus Victor Muradu.

Acest sistem prevede înregistrarea comunicărilor despre accidentele produse, evidența accidentelor produse și comunicate ANRCETI prin intermediul liniei telefonice speciale, dar și a celor la care ANRCETI s-a autosesizat, evidența proceselor-verbale privind cercetarea accidentelor de muncă.

„Angajatorul, în dependență de domeniul de activitate, este obligat conform Hotărârii Guvernului nr. 1361 din 22 decembrie 2005 să comunice imediat despre producerea accidentelor la locul de muncă la numărul de telefon al liniei speciale 080080099. Drept urmare apelurile sunt înregistrate într-un registru special destinat tuturor comunicărilor despre accidentele produse la locul de muncă. O altă alternativă este și adresa electronică comunicaccident@anrceti.md unde de asemenea putem primi informații despre accidente”,a spus Victor Muradu.

De asemenea, angajatorul va indica data și ora producerii accidentului, numele, prenumele, data nașterii și profesia accidentatului, locul unde s-a produs accidentul (la locul de muncă sau înafara muncii), tipul accidentului ( grav, moderat, mortal, individual sau colectiv), cauzele și circumstanțele producerii accidentului .

Numărul de telefon 080080099 poate fi apelat gratuit din orice localitate a țării atât de pe rețelele de telefonie fixă cât și de pe cele mobile. În cazul în care angajatorul sau administratorul întreprinderii nu comunică ANRCETI cazurile de accidente la locul de muncă, agenția se autosesizează .Necomunicarea de către angajator a accidentului produs este o contravenție prevăzută în art.5.53 din Codul Contravențional și presupune o sancțiune în mărime de la 300 până la 400 unități contravenționale (sume de 15-20 mii lei), care se aplică de către autoritatea ANRCETI.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților