[ X ]
[ X ]
[ X ]
A născut acasă, în baie, iar soțul a asistat-o! Sabina Efros: Și copiii mei știu cum se nasc oamenii!
3 August

Sabina Efros este o tânără mămică, care a născut al treilea copil acasă, în baie. De altfel, aceasta fiind prima naștere a sa acasă, celelalte două fiind în spital cu anestezie epidurală, informează CURENTUL.

Sabina, cât și familia sa sunt vegani, acest regim alimentar a ajutat-o la o naștere mai ușoară.

“Ideea de a naște acasă a venit, într-adevăr, în timpul ultimei sarcini. Până atunci eu doar admiram curajul unor asemenea femei, liniștindu-mă că eu nu voi putea avea niciodată așa experiență. Atât de tare medicii mi-au insuflat că nu sunt capabilă să nasc singură, fără stimulare. Alimentația vegetală a avut un mare rol în această decizie. A pornit un proces ireversibil de conștientizare, când încerci să înțelegi sensul fiecărui lucru pe care îl faci” – spune Sabina pentru apostrof.md.

“Am hotărât să rămân la vibrații înalte și să nu mă pun la evidență. Am făcut doar două ecografii, când am hotărât eu necesar, la 6 și la 19 săptămâni. În trimestrul trei am mers la laborator și am făcut analiza la sânge pentru indicatorii pe care i-am considerat importanți, ținând cont de alimentația mea vegetală. Și nu pot să nu menționez că aceasta a fost unica sarcină în care am avut nivelul normal de hemoglobină, fără să iau vreun supliment alimentar, nici măcar acid folic” – mai spune ea.

De asemenea, mămica a dezvăluit că, cele două nașteri au fost traumatizante, travaliul fiind de 20 de ore:

“Nașterile mele anterioare au fost foarte traumatizante, cât fizic, atât și psihologic. Eram în ambele cazuri foarte aproape de cezariană. Nu am vrut să se repete, îmi doream o altfel de experiență. Eram gata să plec peste hotare să nasc la o maternitate care respectă principiile de naștere naturală. Dar într-a doua jumătate de sarcină am ajuns la ideea că totuși nu mă voi simți nicăieri mai confortabil decât în propria casă”.

Sabina a adus pe lume cel de-al treilea copil în patru ore, iar soțul ei a îndeplinit rolul de mamoș.

“În timpul contracțiilor mă ridicam, mă mișcam și îmi masam singură spatele. Cu cât intervalul se mărea cu atât eu coboram mai jos la podea. După ce a venit o contracție insuportabilă am hotărât să mă deplasez în apă. În timp ce cada se umplea mă stropeam din aburii de duș și era atât de bine, senzațiile erau mult mai ușoare (mereu am presupus că mă voi simți bine în apă). În vreo 20 de minute intervalul contracțiilor s-a micșorat brusc până la un minut și eu am înțeles că degrabă va începe expulzia. Această etapă din naștere era absolut nouă pentru mine, deoarece celelalte două au fost cu anestezie epidurală și eu împingeam la comandă, deoarece nu simțeam nimic. Adevărul e că, de fapt, în perioada expulziei nu faci nimic, corpul face totul singur. Cu atât mai mult, depunând efort poți trauma. Am simțit foarte bine cum coboară capul în bazin, apoi din câteva împingeri el a ieșit. Copiii strigau de fericire!!! A urmat o pauză până s-au întors umerii și din următoarea contracție a ieșit tot corpul. Soțul a ridicat fetița noastră din apă și mi-a dat-o în brațe. Și nu a strigat îndată cum e stereotipul, dar a început a fosăi și era atât de haioasă. Făcuse și niște ochi mari pentru că lumina era foarte plăcută. Cred că niciodată în casa noastră nu a fost în aer atâta oxitocină ca în acel moment! Încercam să-i ofer sânul, dar Siena era prea concentrată să analizeze împrejurimile. În vreo 20 de minute a ieșit și placenta, fără niciun efort din partea mea. Cordonul l-a legat soțul cam peste 2 ore cu ață dentară și l-a tăiat cu foarfecă obișnuită dezinfectată și asta a fost cea mai ușoară parte” – a comunicat mamica, pentru apostrof.md.

Sabina a mai menționat că, acasă s-a simțit în siguranță. “Nașterea în condiții de casă e un adevărat eveniment de familie. Nu cunosc niciun om conștient care ar dori să-și petreacă ziua de naștere în spital cu oameni necunoscuți. Sunt foarte bucuroasă că și copiii mei știu cum se nasc oamenii și percep asta ca ceva natural. E o experiență fantastică pentru toți, care, în condițiile unei maternități, e imposibilă” – a adaugat ea.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților