De astăzi, creștinii ortodocși din Republica Moldova de stil vechi, încep Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, care va dura pînă pe data de 7 ianuarie – Ziua în care se sărbătorește Nașterea Domnului, informează CURENTUL.
Solicitat de către reporterul nostru, Maxim Melinti, parohul Bisericii Ortodoxe din satul Ghidighici ne-a relatat care este specificul postului înainte de Crăciun.
„Acest post, ca și celelalte 3 posturi mai de durată, pregătesc creștinii de marele eveniment – venirea Domnului în lume. Postul durează aproximativ 40 de zile. În această perioadă, mâncăm pește doar sâmbăta și duminica, la data de 13 decembrie – Ziua pomenirii Sf. Apostol Andrei și pe data de 19 decembrie – Ziua pomenirii Sf. Ierarh Nicolae. În restul zilelor se va consuma doar mâncarea cu ulei, iar în perioada zilelor de 2-6 ianuarie, postul este și mai strict”, a spus preotul.
De asemenea, creștinii ortodocși sunt îndemnați să facă mai multă rugăciune în această perioadă.
„În post, creștini îndeosebi cultivă și amplifică cele mai bune calități și virtuți. Pe lângă post alimentar, creștinii sunt chemați să facă mai multă rugăciune pentru cei din jur, să facă milostenia și lectura duhovnicească. Bineînțeles, copiii mici, elevii, studenții, bolnavii și persoanele în etate sunt scutiți de post, dar nu sunt scutiți de facerea de bine. La fel, pe lângă eliberarea de anumite produse alimentare din meniul nostru, vom lepăda egoismul, mândria, indeferența, nepăsarea, lenevia și alte vicii grave care mai mult ne dăunează, decât nerespectarea postului alimentar”, spune Maxim Melinte.
Totodată, preotul a menționat că orice post, este perioada în care trebuie să purtăm fața luminoasă, fericită, dar nicidecum posomorâtă și ostenită.
„Postul trebuie să fie o binecuvântare, o vocație și o misiune de eliberare a poftelor, patimilor și a viciilor, dar nu un jug nesuportat, o povară dificilă sau dietă alimentară. Să postim cu dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele. Să aducem mai multă lumină și dăruire celor necăjiți și nevoiași. Să trăim după principiul celor 3 de D: Dragoste, Dăruire și Dialog!”, a conchis el.
Anastasia Borta