[ X ]
A II-a rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb între RM și China s-a încheiat cu succes. A III-a rundă va avea loc în septembrie
30 Iulie

Cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză s-a încheiat cu succes. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat astăzi cu delegația moldovenească, care în perioada 22-27 iulie a purtat negocieri în capitala chineză, Beijing, transmite CURENTUL.

În cadrul celei de-a doua runde de negocieri, au continuat discuțiile pe textul juridic al Acordului, în particular pe capitolele preambul, prevederi inițiale și instituționale, comerțul cu bunuri, regulile de origine, drepturile de proprietate intelectuală, concurență, măsurile sanitare și fitosanitare, barierele tehnice în calea comerțului, comerțul electronic, investiții. Totodată, părțile au efectuat un schimb de liste inițiale a produselor cu interes defensiv care nu vor fi supuse eliminării taxelor vamale. Aceste liste urmează să fie supuse negocierilor în cadrul următoarei runde.

Chiril Gaburici a apreciat profesionalismul echipei de negociatori și le-a mulțumit pentru verticalitatea de care au dat dovadă în cadrul negocierilor de săptămâna trecută.

Cea de-a treia rundă de negocieri se va desfășura în luna septembrie, la Chișinău. Negocierile se vor axa pe subiecte ce țin de regulile de origine, accesul mărfurilor pe piață, barierele tehnice în calea comerțului și măsurile de protecție comercială.

Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

Conform datelor, în țara noastră activează 85 de companii, cu capital chinezesc în valoare de aproape 4,8 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China, în ianuarie-mai 2018, a constituit 245,5 milioane de dolari, în creștere cu aproape 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților