[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost instituit un plan de acțiuni pentru aprovizionarea cu apă a mun. Chișinău: „Cei care încalcă să fie sancționați dur”
19 Iulie

Furnizorul de apă activează în regim normal, iar toți consumatorii sunt alimentați cu apă non-stop. Despre aceasta a anunțat primarul Ion Ceban cu referire la specialiștii de la S.A Apă-Canal care monitorizează zilnic nivelul apei în Nistru, transmite CURENTUL

„În prezent, locuitorii municipiului sunt asigurați cu apă la parametri normali.
În cazul scăderii nivelului apei în Nistru, a fost instituit un plan de acțiuni ce vizează aprovizionarea cu apă a mun. Chișinău”, a anunțat primarul.
Ion Ceban a precizat că, potrivit informației de ultimă oră, nivelul apei în râul Nistru este de 8,6 m, nivel ce permite funcţionarea Stației de pompare a apei Nistru, de la care se alimentează Chişinăul.

Surse alternative de alimentare cu apă pentru mun Chișinău constituie sondele arteziene.

Volumul total captat din sondele arteziene-constituie 5000 m³ de apă zilnic.

De menționat că la stația de captare a apei Nistru există 7 pompe care captează apa și 2 la stația plutitoare.
Capacitatea maximă, conform proiectului, constituie 5 m³ pe secundă sau 1800 m cubi pe oră.
Debitul mediu înregistrat între 11-18 iulie curent a fost 6500-8500 m³ per oră.

Pentru astăzi capacitatea de apă solicitată de către Departamentul dispecerat este 7500 m³ pe oră.

În cazul riscului de scădere a nivelului Nistrului mai jos de 8,3 m, există riscul de formare a pâlniei și funcționarea pompelor în regim de cavitație.
Conform datelor statistice, nivelul minim care asigura funcționarea Stației de captare a apei Nistru a fost 8,4 m.

Mai mult, în contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat de extindere a Codului Portocaliu, administrația S.A. ,, Apă-Canal Chișinău” solicită antreprenorilor, cât şi locuitorilor mun. Chișinău, să consume raţional apa, doar în scopuri menajere.

Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, operatorul recomandă utilizarea pe cât posibilă a apei pentru irigare din alte surse.

Prin urmare, administrația furnizorului de apă, drept soluție va solicita responsabililor de la hidrocentrala de la Dubăsari să asigure debitul minim necesar de apă pentru a asigura nivelul necesar de apă la gurile de captare a apei la intrarea în stații.

Totodată, va fi constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale și respectiv de la hidrocentrala Dubăsari.

Astfel, în cazul în care se va atinge nivelul ciritic, se va solicita deschiderea barajulului pentru a asigura nivelul mediu pentru funcționarea Stației de captare a apei Nistru.

Cât privește Stația de epurare, Chișinău – se lucrează în regim normal.
Zilnic sunt măsurați toți indicatorii.
Comparativ cu perioada estivală a anului trecut, acești indicatori au scăzut.
CCo, este în normă, săpătămâna trecută acesta a constituit în medie de la 400 până la 900 și sunt depășite normativele reglementate.

„Am solicitat implicare maximă a specialiștilor furnizorului de apă și monitorizarea strictă a procesului de tratare și evacuare a apelor uzate, iar cei care încalcă să fie sancționați dur”, a mai spus Ceban.

 

Inapoi la arhiva noutaților