[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost autorizat medicamentul Molnupiravir indicat la tratarea COVID-19
20 Ianuarie

Cu vot unanim, Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a decis ieri, 19 ianuarie, autorizarea produsului farmaceutic Molnupiravir, capsule 200 mg N10, N40 – medicament indicat în tratarea formelor ușoare și moderate de COVID-19, prin procedura condiționată. În acest sens, în regim de urgență urmează a fi avizat prețul produsului, iar după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, preparatul va putea fi plasat pe piața farmaceutică din Republica Moldova.

Chiar și așa, precizăm că Molnupiravir poate fi găsit deja în farmacii, după ce luna trecută AMDM a oferit pentru doi producători permis de import, prin procedura de emitere a autorizaţiei de import a medicamentelor neînregistrate.

Reamintim că Molnupiravir este indicat pentru tratamentul formelor ușoare până la moderate ale infecției coronavirus 2019 (COVID-19) la adulții cu testul de diagnostic SARS-COV-2 pozitiv și care au cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii. Astfel de factori de risc sunt obezitatea, vârsta înaintată (>60 de ani), diabetul zaharat sau bolile cardiace. Molnupiravir trebuie administrat cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului de COVID-19 și în decurs de 5 zile de la debutul simptomelor, deoarece studiile clinice au demonstrat că medicamentul este mai eficient atunci când se administrează în stadiile incipiente ale bolii.

În total, ieri, membrii Comisiei Medicamentului au avizat autorizarea 46 de produse medicamentoase, dintre care 15 – primar (în premieră) și 31 – repetat.

Printre cele autorizate primar se numără medicamente precum:

1. Lynparza 100 mg, 100 mg comprimate filmate N8x7 (DCI: Olaparibum), AstraZeneca AB, Suedia Indicate ca tratament de întreținere la paciente adulte cu carcinom ovarian epitelial de grad înalt recidivat, neoplazie de trompă uterină sau neoplazie peritoneală primară recidivată.
2. Soolantra®, cremă 10 mg/g 2 g, 15 g, 30 g, 45 g, 60 g N1 (DCI: Ivermectinum), Galderma International, Franţa

 

 

Alte preparate de uz dermatologic, alte preparate dermatologice

 

3. Clariscan™ 279,3 mg/ml soluţie injectabilă, 10 ml N10, 15 ml N10, 20 ml N10, 50 ml N10,100ml N10(DCI: Acidum gadotericum), GE Healthcare AS Norvegia

 

Substanțe de contrast pentru rezonanța magnetică, substanțe de contrast paramagnetice

 

4. Dulsevia® 30 mg 60 mg Capsule gastrorezistente N30 (DCI: Duloxetinum), KRKA d.d., Novo mesto, Slovenia

 

 

Antidepresiv

 

5. KEYTRUDA® 25 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă, Merck Sharp & Dohme B.V., Olanda (DCI: Pembrolizumab) Medicament împotriva cancerului utilizat în tratamentul adulților cu melanom (un tip de cancer de piele) care s-a extins la alte părți ale organismului sau care nu poate fi îndepărtat pe cale chirurgicală

Totodată, Comisia Medicamentului a aprobat 552 de modificări postautorizate pentru 201 de medicamente.

Inapoi la arhiva noutaților