Timp de trei zile, 51 de tineri din diverse localități ale țării, selectați dintr-un număr total de aproape 500 de aplicanți, au participat la Tabăra „Educație financiară pentru toți”, un eveniment de excepție, organizat în perioada 26-28 iunie 2024, în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară.
Tinerii au explorat o gamă largă de subiecte esențiale pentru educația lor financiară. Au învățat despre structura sectorului financiar, inflație, beneficiile și riscurile creditelor, impozitele și taxele, asigurările, piețele de capital, instrumentele financiare, planificarea afacerilor, plățile fără numerar și opțiunile de economisire și investiții. Pe lângă sesiunile teoretice, tinerii au participat la jocuri intelectuale și dezbateri care le-au testat și consolidat cunoștințele, oferindu-le șansa de a-și exprima opiniile într-un cadru competitiv și constructiv.
Matei Răzmeriță, elev la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, susține că această tabără i-a oferit posibilitatea să învețe foarte multe despre cum funcționează sectorul financiar, despre asigurări, investiții și despre importanța economisirii. „Jocurile intelectuale și dezbaterile au fost cele mai interesante părți ale taberei. Am învățat să gândesc critic și să-mi exprim opiniile argumentat. Acest lucru mă va ajuta nu doar în gestionarea finanțelor, ci și în viața personală și profesională. Odată cu parcurgerea acestui curs m-am dezvoltat multilateral. Acum mă simt mai pregătit să iau decizii financiare informate, iar pe viitor îmi doresc să studiez la facultatea de economie”, spune Matei.
Ionela Lefter, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, afirmă că tabăra a fost o experiență minunată, iar educația financiară este esențială pentru a evita problemele financiare în viitor. „Temele abordate au fost esențiale pentru viața de zi cu zi, mi-a plăcut tare mult să aflu despre importanța planificării financiare. De asemenea, recomand tuturor tinerilor să participe la astfel de tabere, deoarece sunt experiențe extrem de utile pentru viitorul nostru”, concluzionează Ionela.
Ariana Axente, elevă la Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni, susține că fiind adolescentă este important să cunoască ce este inflația, cum se creează un plan financiar, dar și cum să gestioneze economiile. „Mă bucur că am fost selectată din aproape 500 de tineri și am avut oportunitatea să învăț aceste lucruri, să întâlnesc alți zeci de tineri pasionați de educația financiară, la fel ca și mine, și să livrez mai departe lucrurile învățate aici către tinerii din comunitatea mea. Eu cred că noi suntem suma experiențelor noastre, iar această tabără mi-a oferit o experiență minunată”, a mai spus Ariana.
„Am primit răspunsuri argumentate și explicite la toate întrebările pe care le-am avut despre aspectele financiare”, menționează Eugeniu Raneta, elev la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Soroca. Tânărul adaugă faptul că participarea la această tabără l-a ajutat să înțeleagă cum să bugeteze banii personali și cum să-și gestioneze cheltuielile. „Consider că educația financiară este o necesitate, m-am ales cu multe cunoștințe esențiale despre ce sunt banii, ce să fac cu ei, cum să îmi asigur un viitor sigur fără a intra în situații de criză”, mai adaugă Eugeniu.
La finalul taberei, participanții au primit certificate de participare, recunoscându-le efortul și implicarea. Mai important însă, aceștia au plecat acasă cu experiențe și cunoștințe valoroase despre finanțe, pe care le pot utiliza și împărtășite în comunitățile lor.
Tabăra „Educație financiară pentru toți” este o inițiativă remarcabilă, organizată de Banca Națională a Moldovei și Expert-Grup, cu sprijinul proiectului USAID Moldova Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), care demonstrează importanța educației financiare și angajamentul organizatorilor și partenerilor de a sprijini tinerii în dobândirea a fost implementată.