365 de copii și tineri localnici, din diasporă și refugiați au participat la taberele de vară #AcasăCamp2023, organizate în perioada 15 iulie – 25 august 2023 în 15 comunități din Republica Moldova, unde au descoperit împreună tradițiile și potențialul acestor localități, au învățat noi abilități, s-au distrat și au legat prietenii.
Taberele de vară locale sunt organizate în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) Moldova, implementat cu sprijinul Guvernului Japoniei, oferit prin intermediul Fondului Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană (UNTFHS). Taberele se desfășoară în parteneriat cu Alianța Asociațiilor de Băștinași (AABM).
„Taberele au oferit copiilor și tinerilor experiențe de neuitat, pentru că au avut parte de activități inedite, organizate fie în mijlocul naturii, fie în locațiile unde încă se mai păstrează tradițiile strămoșești și se promovează folclorul local. Prin organizarea programului #AcasăCamp2023, am reușit să fortificăm relația comunitate-diasporă și să valorificăm potențialul tinerei generații”, a menționat Anastasia Rusu, directoarea executivă a Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova.
Timp de șapte – zece zile, copiii și tinerii au fost implicați în activități unice, specifice comunităților care au organizat taberele de vară. Participanții la tabere au făcut drumeții, au descoperit gastronomia locală prin intermediul atelierelor de gătit și au vizitat afacerile și meșterii din comunitate. Astfel, la tabăra din Corjeuți, Briceni, copii și tinerii au învățat a face sarmale; la cea din Pelinia, Drochia, au copt plăcinte ca la bunica și au încercat a țese covoare din lână; la Vorniceni, Strășeni, au descoperit tradițiile satului cu ajutorul fotografiilor; la Sărata Veche, Fălești, au învățat mișcările dansului popular; la Scoreni, Strășeni, au văzut cum se meșteresc poloboacele din lemn, iar la Răciula, Călărași, au aflat cum se face mierea și ce înseamnă a lucra ca o albină.
„Am decis să vin la tabăra #AcasăCamp2023 pentru a-mi face prieteni noi, pentru a face schimb de experiență cu tinerii din diasporă care au multe de povestit, pentru a mă distra și a-mi dezvolta abilitățile de comunicare. Sunt recunoscător organizatorilor că mi-au oferit posibilitatea nu doar să mă distrez, ci să îmi dezvolt abilități care îmi vor fi utile în viitor”, a spus Igor Roga, participant la tabără din Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești.
„Pentru mine a fost o experiență minunată. Am învățat cât este de important să păstrăm tradițiile părinților și bunicilor noștri. Cel mai mult m-a impresionat coacerea colacilor, de la pregătirea aluatului până la scoaterea din cuptor. Neapărat voi povesti despre aceste experiențe prietenilor mei din Anglia”, a spus Ilinca, participantă care are opt ani, locuiește în Marea Britanie și a venit în vacanță la bunicii din Lozova, raionul Strășeni.
Ediția curentă a taberelor de vară locale a fost una de mare interes, numărul de participanți estimat inițial, de 250, fiind depășit cu mult. Din cei 365 de copii participanți la tabere 85 sunt din diasporă și 15 sunt refugiați din Ucraina.
„Sunt pentru prima dată la o astfel de tabără și mi-a plăcut enorm, pentru că sunt organizate activități interactive și am reușit să îmi fac prietene noi”, a spus Ecaterina, care are 10 ani, este refugiată din orașul Harkiv din Ucraina și a participat la tabăra din municipiul Cahul, singura organizată într-o localitate urbană și singura cu accent pe activități de robotică și IT.
Copiii participanți la taberele #AcasăCamp2023 s-au implicați și în activități de voluntariat. La Borogani, Leova, au făcut curățenie în parcul din comunitate și au separat deșeurile în tomberoane conform criteriului de sortare, iar la Răciula, Călărași, au plantat copaci în fața Casei de Cultură.
„Ne-am gândit să implicăm copiii și tinerii nu doar în activități distractive, dar și în cele civice și de voluntariat. Împreună am plantat cinci stejari canadieni și sperăm ca de fiecare dată când vor trece pe lângă acești copaci sau vor reveni la baștina părinților să-și aducă aminte de valorile care le au și de unde li se trag rădăcinile”, a spus Margareta Mocreac, președinta Asociației de băștinași din Răciula.
Taberele de vară #AcasăCamp2023 au fost organizate în perioada 15 iulie – 25 august 2023 cu scopul de a încuraja cooperarea dintre persoanele din comunitate și băștinașii plecați din localități.