[ X ]
Percheziții la mai mulți polițiști, implicați în organizarea migrației ilegale din Ucraina
21 Noiembrie

În dimineața zilei de 21.11.2023, ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, în comun și sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au descins cu percheziții la domiciliile mai multor persoane, inclusiv angajați ai MAI, din raioanele Comrat și Taraclia, suspectați în crearea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților ucraineni, din țara de origine către țările UE.

Acțiunile procesuale au fost desfășurate în cadrul unei cauze penale, pornite în baza prevederilor art. 362/1 alin. (3) lit. a) din Codul penal al Republicii Moldova, (organizația migrației ilegale, săvârșite de un grup criminal organizat) în cadrul căreia în perioada lunii august 2023 până în prezent, au fost documentate acțiunile ilegale ale membrilor grupului criminal organizat din care făceau parte cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni ucraineni, precum și angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Inspectoratului General de Migrație (IGM) și Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Astfel, în contextul războiului din Ucraina și interzicerii de către autoritățile ucrainene a părăsirii teritoriului Ucrainei, de către bărbați începând cu data de 25 februarie 2022, grupul menționat de persoane a organizat trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde, după care le facilitau perfectarea și legalizarea actelor de ședere pe teritoriul țării noastre, ca ulterior cetățenii ucraineni să poată călători mai departe spre țările Uniunii Europene.

În rezultatul acțiunilor procesuale – perchiziția, au fost ridicate obiecte și bunuri relevante cauzei penale, care vor fi supuse cercetării.

Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă pedeapsă cu amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unități convenționale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Inapoi la arhiva noutaților