Partidul Liberal(PL) cere guvernării să întreprindă urgent acțiuni concrete pentru a proteja cetățenii de sărăcia care se aprofundează, informează CURENTUL.
Partidul Liberal constată o creștere alarmantă a prețurilor la motorină, benzină, gaz și în consecință, la toate produsele alimentare sau de alte tipuri, scumpire care se produce de mai multe luni de zile în Republica Moldova.
„Înțelegem că, acest fenomen păgubos pentru economia noastră se produce în mai multe state și se datorează intervenției militare a Federației Ruse (FR) în Ucraina, blocajului comercial instituit de FR în Marea Neagră, distrugerilor masive ale economiei și infrastructurii statului vecin dar și manevrelor Kremlinului care încearcă, inclusiv pe căi economice, să destabilizeze situația în Europa și să spargă unitatea statelor civilizate în privința condamnării agresiunii militare a lui Putin împotriva Ucrainei.
Cu toate cele menționate mai sus, totuși, rămâne inexplicabil nivelul alarmant de inflație pe care îl RM (27%), fiind cel mai înalt din Europa, mai mare și decât nivelul de inflație al Ucrainei (16%) – țară aflată în război. Considerăm acest fenomen periculos pentru siguranța RM care inevitabil duce la sărăcirea populației, micșorarea puterii de cumpărare și blocarea businessului, care la rândul lor vor avea urmări grave sub forma majorării ratei șomajului, incapacitate de plată a creditelor în termen sau mișcări sociale de protest, după cum se conturează în prezent.
În acest context este stranie lipsa de reacție a guvernării, care în loc să propună planuri de contracarare a efectelor negative ale acestor majorări galopante se preocupă de imagine și lucruri nesemnificative pentru situația în care se află statul și cetățenii Republicii Moldova. Acest adevăr nu poate fi explicat decât prin lipsă de experiență politică, incompetență și aroganță caracteristică acestei guvernări”, se spune în Declarația Partidului Liberal.
Partidul Liberal cere, în mod de urgență, actualei guvernări:
1.Stoparea creșterii prețurilor prin micșorarea accizelor și taxei pe valoare adăugată la produsele petroliere și gaze;
2. Susținerea businessului mic și mijlociu dar și a agricultorilor care în situația curentă sunt cei mai afectați, prin programe concrete de susținere financiară, eșalonare a datoriilor sau renunțare la controale abuzive;
3. Căutarea surselor alternative de livrare a produselor petroliere, gazelor și energiei electrice. În acest context statul Român ne poate fi de ajutor în renunțarea noastră la dependența energetică de regimul din stânga Nistrului și de Rusia, având deja construită conducta de livrare a gazelor cu România nu ne rămâne decât să o punem în funcțiune. Același lucru trebuie realizat și cu energia electrică.
4. Acumularea rezervelor de produse petroliere și gaze pentru sezonul rece.
5. Direcționarea resurselor financiare venite de la partenerii străini pentru susținerea economică a industriei, sectorului social și administrațiilor locale.
6.Verificarea agenților economici implicați în piața produselor petroliere și a energiei electrice privind înțelegerile de cartel, diversiunilor de orice fel din partea fsb-ului rus și blocajelor intenționate.
8. Verificarea amplă, permanentă și extinsă a perimetrului cu regiunea necontrolată din stânga Nistrului pentru anularea, lichidarea sau descurajarea acțiunilor îndreptate împotriva economiei RM și a siguranței naționale.
8. Întărirea legăturilor de parteneriat strategic cu SUA, Marea Britanie, România, Polonia și țările baltice. Lucrurile trebuie văzute clar, căci Republica Moldova se află în spatele frontului, iar în consecință Federația Rusă are interesul să producă în această zonă tot felul de diversiuni, inclusiv la nivel economic.
„Conducerea RM are obligația să rămână lucidă la interesul geopolitic al Rusiei, deoarece alegătorii le-au încredințat puterea, în mod prioritar, pentru relații preferențiale cu UE și nu Rusia”, mai spune PL.