După ce s-a întrunit pentru prima dată la 16 ianuarie 2017, în următorii doi ani, Consiliul de Integritate (CI) a pus bazele funcționării Autorității Naționale de Integritate (ANI), întrucât una dintre sarcinile primordiale ale Consiliului a fost selectarea conducerii ANI și a inspectorilor de integritate, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul celor 60 de ședințe, Consiliul de Integritate a elaborat Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte ai ANI, a organizat concursul pentru selectarea noii conduceri a ANI, a elaborat Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului și a monitorizat activitatea ANI în perioada de tranziție.
Prin urmare, Consiliul a organizat 5 concursuri pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte ANI (3 pentru președinte și 2 pentru vicepreședinte). Iar după ce a aprobat Regulamentul privind concursul de angajare a inspectorilor de integritate, CI a participat la procesul de selectare a inspectorilor de integritate, în cadrul celor 4 concursuri desfășurate.
Ulterior, CI a constituit Colegiul disciplinar, a elaborat sistemul de examinare a abaterilor disciplinare în privința inspectorilor de integritate și a examinat/aprobat planurile de acțiuni, rapoartele anuale, trimestriale și de audit ale Autorității Naționale de Integritate.
Cele 171 de subiecte examinate de către Consiliu au fost discutate în ședințe publice, toate fiind transmise live prin intermediul a două portaluri media.
Amintim că, în componența Consiliului de Integritate intră 7 membri aleși pentru o perioadă de 5 ani, atribuțiile cărora rezidă în supravegherea activității Autorității Naționale de Integritate, întru buna funcționare a acesteia.
Raportul de activitate al CI pentru 2017-2018 poate fi vizualizat integral aici.
Cristina Gurez