[ X ]
[ X ]
[ X ]
18 antreprenori vor beneficia de granturi în valoare de până la 200 de mii de lei fiecare
2 Noiembrie

Comitetul extern de supraveghere a Instrumentului de susținere privind digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) a făcut totalurile celui de-al treilea Concurs de proiecte investiționale depuse de companiile din Republica Moldova pentru îmbunătățirea sau transformarea procesului de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale. Din componența Comitetului fac parte ministerul economiei, ministerul finanțelor și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Astfel, 18 antreprenori vor beneficia de granturi în valoare de până la 200 de mii de lei fiecare, în suma totală de circa 3,3 milioane lei. Banii vor fi alocați din fondurile Uniunii Europene (2,8 milioane lei) și bugetul de stat (513 mii lei). Implementarea proiectelor investiționale vor genera investiții în economie de circa 7,2 milioane lei și vor crea 137 locuri de muncă. Până în prezent, prin intermediul acestui instrument de suport, 293 de companii autohtone au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.

Andrei Cușcă, președintele Comitetului, șef de direcție politici în domeniul tehnologiei informației și economiei digitale din cadrul Ministerului Economiei, a evidențiat importanța transformării digitale a afacerilor pentru asigurarea rezilienței la criza pandemică. “Apreciem interesul continuu al antreprenorilor pentru modernizarea proceselor de producție, a capacității de inovare și a strategiilor de marketing. Suntem convinși că utilizarea tehnologiilor informaționale și a celor digitale vor spori în mod semnificativ competitivitatea companiilor atât pe piața internă, cât și externă”.

Iulia Costin, directoarea generală ODIMM a subliniat că “prin susținerea digitalizării ÎMM, ODIMM și-a propus să stimuleze utilizarea noilor tehnologii digitale de-a lungul întregului proces de gestiune a afacerii, să instruiască antreprenorii în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale, inclusiv implementarea platformelor de comerț electronic („e-Commerce”) și să ofere acces nelimitat la educație antreprenorială gratuită în mediul digital”.

Din totalul celor 18 companii aprobate spre finanțare, circa 17% sunt din domeniul prestări servicii, 33% – industria prelucrătoare, 39% – agricultură, 6% – practică activități în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații, 5% – construcții. În același timp, o treime (33%) din numărul total de companii sunt localizate în regiunea de Nord a țării, 39% – în Centru, iar 28% – în regiunea de Sud și UTA Găgăuzia.

Amintim faptul că lansarea Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM a avut loc în luna iunie 2020. Timp de 18 luni, prin intermediul acestui mecanism de susținere, peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 600 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 293 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.

Pe viitor, pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, Ministerul Economiei, în colaborare cu ODIMM, a dezvoltat Programul de Transformare Digitală a ÎMM, care urmează a fi aprobat de către Guvern până la sfârșitul anului 2021.

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, fiind implementat de către ODIMM în parteneriat cu GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.

Inapoi la arhiva noutaților