[ X ]
[ X ]
[ X ]
11 deținuți din Penitenciarul nr. 17 – Rezina au anunțat greva foamei
14 Noiembrie

Administrația Națională a Penitenciarelor face unele precizări privind greva foamei a unor deținuți din Penitenciarul nr. 17 – Rezina, informează CURENTUL.

ANP spune că la 14 noiembrie curent, 11 persoane condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață se află în greva foamei (primii 4 condamnați începând cu 07.11.2022), declarată în formă de protest, pentru a atenționa autoritățile asupra aplicării art. 91 alin (5) din Codul penal (liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen), conform principiului aplicării legii mai blânde (Codul penal din redacția anului 1964).

„Din momentul declarării grevei foamei, administrația instituției penitenciare a asigurat separarea deținuților, cerință prevăzută de lege, în același timp a fost asigurată examinarea medicală a stării de sănătate. Deținuții aflați la greva foamei sunt supravegheați zilnic de medicul instituției și asistați de un specialist-psiholog, astfel sănătatea și viața condamnaților nu este expusă vreunui pericol”, spune ANP.

Cu referință la audiența deținuților aflați la greva foamei pentru a analiza motivele și a soluționa problema, ANP spune că fost informată conducerea Ministerului Justiției, iar plângerile deținuților urmează a fi analizate pentru a identifica soluții corespunzătoare.

„Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, reieșind din competențele sale funcționale, își reafirmă intenția de a asigura tuturor deținuților respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, imparțialitatea și nediscriminarea, umanismul și aplicarea tuturor mijloacelor raționale de resocializare a acestora”, mai punctează instituția.

Inapoi la arhiva noutaților