[ X ]
[ X ]
[ X ]
10 septembrie – Ziua Mondială de prevenire a suicidului
10 Septembrie

În contextul Zilei Mondiale de prevenire a sinuciderii marcată anual la 10 septembrie, în scopul reducerii riscului de victimizare atât în rândul maturilor, cât și a copiilor, Inspectoratul General al Poliției lansează un apel de solidarizare și conștientizare a gravidității actului sinucidal în comunitate.

Doar în primele opt luni ale anului curent, au fost înregistrate 929 cazuri de comportament autodistructiv, dintre care 254 cazuri de sinucidere și 675 cazuri de tentative de sinucidere.

Menționăm că, Inspectoratul General al Poliției în comun cu reprezentanții autorităților tutelare, serviciului asistenţă psiho-pedagogică și organizațiilor non-guvernamentale desfășoară permanent sesiuni de informare a grupurilor de risc, în cadrul cărora sunt abordate următoarele tematici:

– Motivele comportamentului autodistructiv la elevi;

– Metodele de depistare timpurie a copiilor din grupul de risc care întrunesc asemenea intenții;

– Factorii psihosociali de risc în dezvoltarea comportamentului autodistructiv, rolul factorului patologic în fenomen.

Suplimentar, angajații Poliției recomandă părinților și reprezentanţilor legali sporirea vigilenţei asupra copiilor rămași fără supraveghere și informează privind necesitatea îndeplinirii conştiincioase a obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copiilor.

Așadar, în scopul eficientizării activităţii de prevenire, în primele opt luni ale anului curent, polițiștii au desfăşurat 349 de activităţi informative şi sensibilizare a cetățenilor, cu participarea a peste 2000 părinţi şi 12 00 copii.

Ce trebuie să faci dacă ești martorul unei tentative de sinucid?

– Anunță de urgență familia și rudele pentru acordarea sprijinului, atenţiei şi dragostei victimei;

– Încurajează victima să solicite ajutor instituţiilor responsabile care oferă consiliere și asistență psihologică;

– Informează victima despre faptul că poate cere ajutor autorităţilor şi poate fi protejată de lege.

NU TOLERA! Sesizează Poliţia la numărul de urgență 112 despre orice tentativă sau caz de sinucid.

,,Să ne unim eforturile pentru prevenirea suicidului” este sloganul Zilei Mondiale de prevenire a sinuciderii pentru anul 2019.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților