La 1 aprilie este marcată Ziua Mondială a Păsărilor. Scopul acestei sărbători e atragerea atenției asupra speciilor pe cale de dispariție, transmite CURENTUL.
Dat fiind faptul că noi oamenii suntem vinovați de această situație, tot de noi depinde conservarea şi protejarea celor peste 10.600 de specii de păsări din lume, dintre care aproape 14% în pericol de extincție.
Prin urmare, această zi reprezintă o ocazie fantastică să cunoaștem mai bine păsările, să le studiem modul de viață, și să înțelegem necesitatea protecției lor.
Este o zi în care ne putem convinge de diversitatea și frumusețea acestor ființe, să le observăm penajul frumos și cântecele elaborate, și să încercăm să le îmbunătățim mediul de viață. Întrucât păsările dețin un rol aparte în menținerea echilibrului ecologic natural, ocrotirea lor înseamnă protecția mediului înconjurător prin cât mai multe căi: reducerea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantității de substanțe chimice utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea habitatelor naturale și diminuarea vânătorii de specii sălbatice.
Amintim că în Cartea Roșie a Republicii Moldova (ediția a III-ea) sunt incluse 64 de specii. Printre acestea se numără cormoranul mic, stârcul galben, egreta mare, țigănuşul, lopătarul, lebăda de vară, stârcul roșu, barza albă, ciocănitoarea de stejar, rața cu ciuf, califarul roșu, călifarul alb etc. Iar unele sunt incluse și în Cartea Roșie Europeană: rața roșie, acvila țipătoare mare, vânturelul mic, cristelul.