[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) Captură impunptoare de droguri în valoare de 2 milioane de lei, capturată de vameşi la Leuşeni
3 Septembrie

Alte 45 kg de haşiş au fost depistate la vama Leuşeni, într-un microbuz ce transporta colete din Portugalia în Republica Moldova. Această captură vine după ce inspectorii vamali la 09.08.2015 au reţinut o cantitate record de 136 kg heroină la postul vamal Giurgiuleşti şi 22 kg de hașiș la postul vamal Leuşeni în iunie, transmite CURENTUL.

Ţinem să reiterăm că, întru asigurarea contracarării eficiente a criminalității transfrontaliere, Serviciul Vamal aplică mecanisme noi de control vamal şi instrumente performante de analiză de risc, ce contribuie la asigurarea unui control vamal eficient și securizarea frontierelor. Totodată, specificăm că prevenirea şi combaterea contrabandei cu droguri reprezintă una dintre priorităţile de bază ale Serviciului Vamal.

În acest context, la data de 26 august curent, la pista de intrare în ţară a postului vamal Leuşeni s-a prezentat un microbuz de model ”Mercedes Sprinter” înmatriculat în ţară, la volanul căruia se afla un cetăţean moldovean în vârstă de 39 ani.

În cadrul efecturării controlului vamal al coletelor transportate din Portugalia, inspectorii vamali au depsitat în compartientul marfar un congelator uzat, care nu a fost declarat organului vamal.

În baza analizei indicatorilor de risc, s-a dispus scanarea congelatorului cu ajutorul utilajului de scanare cu raze X-Ray, în urma căruia s-a constatat prezenţa unor corpuri străine în pereţii acestuia.

În consecinţă, s-a decis utilizarea câinilor antidrog ai Serviciului Vamal, care au semnalat prezenţa drogului în construcția congelatorului supus verificării. În cele din urmă, inspectorii vamali au procedat la dezasamblarea pereților congelatorului, unde au fost tăinuite drogurile și de unde s-au extras 150 pachete cu substanţă  de culoare maro închis în formă de calup.

Testele preliminare au dat rezultat pozitiv la prezenţa drogului, confirmând că substanţa reţinută reprezintă haşiş de calitate înaltă, în cantitate butto de 45 kg, valoarea acestora fiind estimată la circa 2 mln. lei.

Pe marginea acestui caz, Serviciul Vamal de comun cu Procuratura r-lui Hînceşti, a iniţiat urmărirea penală pe faptul contrabandei cu substanţe narcotice în proporţii deosebit de mari, prevăzută de lit. d), alin.5, art. 248 Cod Penal, care incriminează o pedeapsă cu închisoare de pînă la 10 ani.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților