În decursul anului 2013 cetăţenii s-au adresat la Procuratură cu 719 de plîngeri, ceea ce constituie o micşorare cu 26 la sută a numărului acestor categorii de sesizări faţă de anul 2012. Această scădere, potrivit studiului efectuat de procurori, a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, transmite Curentul.md.
În majoritatea cazurilor rele tratamente au fost admise faţă de persoanele suspecte, bănuite, învinuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale (425 sesizări). În 49 sesizări, s-au invocat fapte de maltratare aplicate altor participanţi la procesul penal sau contravenţional, cum ar fi cei cu statut de victimă, parte vătămată, martor. În perioada vizată, în 24 plîngeri depuse la procuratură au figurat minorii în calitate de victime ale relelor tratamente, comparativ cu 39 înregistrate în anul 2012.
Cele mai frecvente acte de tortură, potrivit unui studiu efectuat de procurori se întîmplă în stradă sau alte locuri publice cu 237 de cazuri, în incinta inspectoratelor de poliţie – 195, instituţiile penitenciare – 102, sectoarele, posturile de poliţie – 68, la domiciliul victimei – 42, pe teritoriul unităţilor militare – 36.
Cel mai des reclamanţii au evocat că au fost supuşi torturii sau altor forme de maltratări în scopul: pedepsirii victimei pentru comiterea unui act sau presupus act -215 sesizări; dobîndirii prin metode ilegale a probelor, informaţiilor sau mărturiilor – 172 sesizări; exteriorizării sentimentului de superioritate faţă de victimele acţiunilor sale şi neglijarea regulilor generale de conduită -160.
Anul trecut procurorii au remis în instanţa de judecată 49 cauze penale, faţă de 46 cauze deferite justiţiei în anul 2012.
Elena Mocreac