Repatrierea copiilor care au devenit victime ale traficului de ființe umane, traficului ilegal de migranți, precum și a copiilor neînsoțiți este o procedură legală în Moldova și se află sub responsabilitatea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF).
La solicitarea CURENTUL, MMPSF ne-a comunicat că, de cele mai dese ori copiii ajung peste hotarele țării împreună cu părinții lor, care ulterior îi abandonează, îi expun exploatării prin muncă, îi antrenează în activități de cerșit și vagabondaj. O altă parte din copii sunt născuți pe teritoriul altor state de către cetățenii Republicii Moldova.
Vârsta copiilor identificați fără însoțitori pe teritoriul altor state, care au fost repatriați în Republica Moldova, variază de la 0,2 ani – 17 ani.
În anul 2015, MMPSF a organizat 23 de misiuni de repatriere a 36 de copii – 13 copii din Ucraina, 20 de copii din Federația Rusă, 2 copii din România și un copil din Italia. După repatriere, au fost aplicate următoarele forme de protecție: reintegrarea în familiile biologice sau extinse, plasarea în serviciul de asistență parentală, plasarea în serviciul casa de copii de tip familial.
În anul 2015, MMPSF a cheltuit pentru repatriere 121 700 lei, inclusiv pentru alimentare, medicamente, pentru procurarea biletelor avia, combustibil și diurna pentru însoțitori.
Pe parcursul primelor 6 luni ale lui 2016 au fost organizate 10 misiuni de repatriere a 17 copii: 7 copii din Ucraina, 10 copii din Federația Rusă. După repatriere li s-au aplicat următoarele forme de protecție: reintegrați în familiile biologice sau extinse – 9 copii; plasați în serviciul de asistență parentală profesionistă – 4 copii; plasați în serviciul casa de copii de tip familial – 4 copii.
Începând cu anul 2007 şi până în prezent, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a organizat 160 misiuni de repatriere, în total fiind repatriați 356 copii.
Cristina Parfeni