Deși este o practică frecvent întîlnită în Uniunea Europeană, în Republica Moldova nu există concediu paternal plătit taților la nașterea copilului. În acest sens, Guvernul a aprobat o inițiativă legislativă propusă de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei care include modificări ale Codului Muncii, transmite Curentul.md cu referire la un comentariu economic, realizat de Constanța Popescu de la Expert-Grup.
Concediul paternal urmează a fi oferit tatălui în aceeași perioadă în care mama se află în concediu de maternitate, fiind diferit de concediul de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 1,5 sau 3 ani.
Astfel tatăl va putea oferi susținere atît copilului, cît și soției și întregii familii, primind timp suplimentar plătit pentru acest scop.
După cum relatează Constanța Popescu, este o inițiativă binevenită de susținere a familiilor cu copii, oferind ambilor părinți posibilitatea de a îngriji împreună copilul, fiind păstrate veniturile necesare pentru a investi în sănătatea și îngrijirea copilului și a familiei.
Totodată, se recomandă ca cheltuielile legate de concediul paternal acordat taților pentru 2 săptămîni să fie compensate integral sau parțial de către stat. În mod ideal, acesta ar trebui să fie achitat de către angajatori din fondurile CNAS, ca o returnare parțială a contribuțiilor pe care le face tatăl în acest fond în fiecare lună de activitate profesională.
În aceeași ordine de idei, dacă din motive de constrîngeri financiare ale fondului de asigurări sociale, statul nu poate contribui la achitarea acestui tip de concediu, atunci poate fi examinată practica altor țări, unde angajatorul plătește acest concediu din fondurile proprii doar cu condiția că tații angajați au lucrat pentru acesta cel puțin 6 luni înainte de nașterea copilului, iar suma plătită se calculează reieșind din salariul mediu pentru aceste 6 luni.
Este important de specificat că acest drept se va putea acorda indiferent de nașterea copilului în căsătorie sau în afara căsătoriei, în baza certificatului de naștere unde este indicat tatăl copilului.
Inițiativa legislativă este acum transmisă spre examinare Parlamentului, iar în caz de aprobare a versiunii din proiectul actual, în Republica Moldova va apărea în premieră dreptul la concediul paternal plătit de 2 săptămîni, care va putea fi luat de tatăl copilului în primele 56 de zile de la nașterea copilului și urmează a fi achitat din fondurile angajatorului.
Această propunere vine să susțină familiile cu copii, în condițiile în care natalitatea în Moldova este de aproximativ 11 nou-născuți la o mie de locuitori, precum și să asigure mai mult implicarea ambilor părinți în îngrijirea și educația copiilor.
Diana Cebotari