[ X ]
Sindicalistele au înaintat o serie de revendicări către Parlamentul și Guvernul RM
3 Martie

Consiliul de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au avut marți, 3 martie, o întrevedere cu partenerii sociali, în cadrul căreia a înaintat o serie de revendicări către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

La lucrările Forumului cu genericul „Doar femeile solidare vor izbuti” au participat circa 400 de femei, membri de sindicat din diferite ramuri ale economiei. La întâlnire a participat vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ministrul Muncii, Protecției sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății, Mircea Buga, dar și Ala Lipciu, reprezentantul permanent al Organizaţiei Internaţionale a Muncii în Republica Moldova.

Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CSNM, a specificat că este necesar de creat un dialog eficient dintre Parlamentul Republicii Moldova, comisiile parlamentare şi femeile din sindicate în vederea perfecţionării cadrului legal ce vizează drepturile social-economice ale acestora.

”Femeile care decid să devină mame cu greu își găsesc un loc de muncă. Garanțiile la angajarea în câmpul muncii a femeilor gravide deseori sunt percepute de patroni drept o povară, motiv pentru care aceștia refuză frecvent să le ofere un loc de muncă.Astfel, discriminarea femeilor este una dintre problemele cheie care urmează a fi soluționate în contextual implementării strategiei gender de dezvoltare”, a menționat Rotaru.

Totodată, ea a accentuat că este necesară creşterea calităţii serviciilor de sănătate acordate femeilor şi gradului de protecţie a maternităţii prin majorarea indemnizaţiilor şi alocaţiilor pentru naşterea,creşterea şi îngrijirea copiilor în funcție de creşterea preţurilor şi tarifelor.

În context, președintele CNSM, Oleg Budza, a accentuat că susține inițiativa femeilor sindicaliste și că este necesară impulsionarea activităţii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective în vederea purtării unui dialog eficient între partenerii sociali cu scopul de a conveni asupra unor drepturi suplimentare pentru femei la locul de muncă.

Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului, a declarat că este necesară o comunicare permanentă cu sindicatele, care sunt o portavoce a salariaților și pun accent pe problemele cu care se confruntă aceștia în câmpul muncii, dar și pledează pe soluționarea lor urgentă.

”Vin cu o propunere către CNSM, de a crea o platformă de comunicare parlamentară permanentă, astfel să fie creată o Comisie tripartită dintre Sindicate-Patronate-Parlament, în cadrul căreia să fie abordate problemele arzătoare ale salariaților din Republica Moldova”, a conchis Palihovici.

Reprezentanții Guvernului au menționat că vor analiza revendicările incluse în Apelul Consiliului de femei și vor încerca să soluționeze problemele abordate de sindicaliste.

În cadrul Forumului, Consiliul de Femei din cadrul CNSM a lansat acțiunea ”Nu violenței asupra femeilor”, pentru a se alătura Campaniei ”United Nations Trust Fund to End Violence Against”, iar toate femeile prezente au purtat câte o brățară colorată în semn de solidaritate.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților