[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reprezentanții unei firme acuză de corupere unii judecători de la Curtea de Apel Chișinău
14 Aprilie
foto: ca.justice.md

Reprezentanții unei firme din Chișinău au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au acuzat de corupere unii judecători de la Curtea de Apel Chișinău, precum și de implicarea acestora în deposedări de bunuri. Pe lîngă magistrații de la apel, a fost acuzat și un judecător de la Judecătoria Botanica, transmite Curentul.md.

Aceștia susțin că, o persoană a falsificat contracte de împrumut prin intermediul cărora pretinde suma de 1,6 milioane lei și 191 mii dolari SUA de la întreprinderea lor individuală care prestează servicii de transport. Cu documentele, despre care se presupune că sunt false, s-a dus în instanța de judecată, unde a obținut cîștig de cauză. Reprezetanții firmei susțin că judecătorii au fost corupți pentru a lua decizia în defavoarea întreprinderii.

Potrivit lui Ion Dron, președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, asupra documentelor de împrumut au fost efectuate rapoarte de expertiză, de către serviciile specializate ale MAI și Ministerul Justiției, dar instanța de judecată nu le-a luat în considerare, motivînd că proprietarul firmei nu a putut demonstra cum pe mîinele persoanei în cauză au ajuns foi pe care sunt semnăturile persoanelor responsabile și ștampila întreprinderii, prin care s-ar demonstra acordarea unor împrumuturi.

În aceeași ordine de idei, Dron a spus că, de fapt, în spatele acestui conflict ar sta soțul unui judecător, care deține o companie de transport, iar prin intermediul instanței de judecată dorește să împiedice activitatea de prestare a serviciilor de transport de către ÎI ”Miloș Mihail”. „Pentru mulți dintre noi coruperea unui judecător sau funcționar este un exercițiu simplu, de transmitere a unui plic, dar sunt scheme mult mai sofistificate, obscure, prin care multe persoane din Moldova sunt deposedate de proprietăți cu implicarea judecătorilor și procurorilor. Oamenii vin la noi și cer praf de pușcă, pentru că așa nu se mai poate în justiția din Moldova. Este încredibil să mai fie pronunțate asemenea hotărîri după reformele de pînă acum”, a mai notat Ion Dron.

Conform celor prezentate, Judecătoria Botanica a emis la 22 mai 2009 hotărîrea prin care a încasat de la compania de transport (ÎI ”Miloș Mihail”) în beneficiul creditorului suma de 1665070,73 lei și 191008,66 dolari SUA. Hotărîrea a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău, unde a fost examinată într-un complet de trei judecători și menținută în vigoare.

Directorul firmei în cauză susține că a încredințat persoanei care solicită acum restituirea datoriei ca aceasta să depună în bancă banii încasați în numerar de la clienții săi, iar pînă la urmă s-a pomenit cu cererea privind restituirea unor împrumuturi. ”A zis să ne deservim la altă bancă, pentru că acolo cunoaște toată conducerea. Cînd mă duceam la bancă să duc banii era acolo și îi dădeam sumele de bani ca să le depună pe contul firmei, pentru a nu sta în rînd”, a spus Miloș Mihail, directorul întreprinderii individuale.

În prezent, asupra celor hotărîte în instanțe de apel este depusă cerere de recurs la Curtea Supremă de Justiție, iar prima ședință este numită pentru data de 30 mai 2014. Totodată, reprezentanții întreprinderii individuale au solicitat prin intermediul conferinței de presă să se sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii și persoanele responsabile de sectorul justiției, deoarece, potrivit acestora, unii judecători sunt corupți, care nu pot face parte din sistem.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților