[ X ]
Psihologul Grigore Garaz despre Pokemon Go: “Trebuie să ne întrebăm de ce se ajunge la acest joc”
26 Iulie
Sursa foto: mednews.md

Pokemon Go este jocul care se bucură de un succes enorm, dar și care a dus la decese și traume în rîndul populației, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Grigore Garaz, psihiatru-psihoterapeut, asistent universitar la Catedra Psihiatrie, narcologie și psihologie din cadrul Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” ne-a explicat din punct de vedere psihologic de ce tinerii simt o anumită necesitate de a juca Pokemon Go.

„Ceva se întîmplă cu aceste persoane dacă au nevoie de acest joc. Se întîmplă ceva la nivel educațional și aceste jocuri ies în întîmpinarea lor. De ce? Jocul acesta le permite să evadeze din această societate. Alții găsesc prin intermediul lui o modalitate de a socializa. De aceea trebuie să vedem și partea bună și partea rea a lucrurilor. De fapt, jocul este virtual, nimic nu este real. El cumva îi ajută pe acești oameni, dacă nu i-ar ajuta, atunci tinerii noștri nici nu ar decide să se joace. Ceva rezolvă în viața acestor persoane. Să ne întrebăm din ce cauză copiii, tinerii îl aleg să se joace?”, spune Garaz.

În opinia sa, un motiv ar fi puțină atenție din partea părinților.

„Poate că părinții trebuie să le ofere atenție și să petreacă timpul cu ei. Aș putea spune că există o oarecare legătură între ceea ce se întîmplă în societate, microsocietate și în viața virtuală. Dacă nu există căldură din partea cuiva, nu există comunicare, nu există o familie, deoarece părinții copilului, de exemplu, stau și lucrează în fiecare zi pentru a face bani, atunci ei nu sînt părinți, sunt doar cei care aduc bani în casă și, respectiv, tot ce poate face copilul acesta este să găsească acea căldură, acea comunicare prin intermediul acestui joc pe care îl oferă smartphone-ul, pentru că de fapt este o modalitate de comunicare cu el. El face ceva și telefonul răspunde, ceea ce nu face părintele din păcate. Și nu este doar vina părinților aici, pentru că ei se descurcă așa cum pot, dar așa este societatea noastră în care trăim la moment”, spune psihologul.

Grigore Garaz mai afirmă că decizia de a juca sau nu Pokemon Go este o chestie individuală și personală.

„Atunci cînd o să dispară acest joc prin anumite legi, care să-l interzică, eu cred că nu va rezolva adevărata problemă. Nu va putea să facă părinții acestor copii, tineri, să le ofere mai multă atenție și căldură. Și dacă acesta va fi interzis, va crea spațiu pentru alt ceva: alcool, droguri, etc. Nu este problema în joc, trebuie să ne întrebăm de ce se ajunge la acest joc”, a spus specialistul.

Conform a1.ro, numărul celor care instalează această aplicaţie creşte. După ce utilizatorii descarcă aplicaţia, aceştia folosesc coordonatele geolocaţiei în care se află şi camera foto a telefonului pentru a captura personajele din seria Pokémon, care apar în locurile reale din împrejurimi. Jocul Pokémon GO este utilizat în medie 43 de minute pe zi, mai mult decât WhatsApp sau Instagram. Succesul Pokémon Go a fost atât de mare încă din primele zile de după lansare, încât într-o singură zi valoarea de piaţă a companiei japoneze Nintendo a crescut cu peste 7,5 miliarde de dolari.

Reiterăm că, conform libertateapentrufemei.ro, jocul poate fi descărcat gratuit pentru posesorii de telefoane echipate cu sistem Android sau iOS. Însă, pentru a juca Pokemon Go, utilizatorul are nevoie de o conexiune la Internet 3G sau 4G. Se apreciază că, pentru o oră de joc continuu, se consumă aproximativ 10MB. Așa că, dacă utilizatorul nu are un abonament avantajos pentru traficul de date, s-ar putea ca factura de telefonie mobilă să vină un pic mai mare.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților