[ X ]
Prețurile la grâu și orz ar putea scădea în continuare. Explicația MAIA
22 Iulie

Asociația Producătorilor Agricoli (APA) este îngrijorată de scăderea considerabilă a prețurilor la grâu și orz. În prezent, prețul la grâu rar depășește suma de 2,2 lei/kg, iar pentru orz acesta a ajuns la 1,7 – 1,8 lei/kg. În statele vecine prețurile sunt mult mai mari. Acestea oscilează între 3 – 3,3 lei moldovenești/kg, transmite Curentul.

Contactat de către reporterul nostru, șeful Direcției Politici de Producție și Reglementări de Calitate a Produselor Vegetale, Mihail Suvac a menționat că prețurile scad din cauza ofertelor prea mari și solicitările producției prea mici.

„Recoltarea e la finalizare și toți au ieșit acum cu ofertele lor. Deci, oferta e prea mare pentru solicitări și prețurile scad, asta-i regula comerțului. Cei care cumpără nu pot pe urmă vinde și pur și simplu – nu cumpără” – a precizat Mihail Suvac.

Totodată, prețurile medii stabilite la nivel internațional nu diferă cu mult de cele naționale.

„Moldovenii nu dictează prețurile, ei doar se conformează la piața regională. Prețurile medii stabilite sunt la 140 de dolari, în jur de 2,80 – 3 lei pentru un kilogram (grâu)” – a mai spus Mihail Suvac.

Problema scăderii prețurilor la grâu și orz ține de cererea de ofertă, care este mare, și producătorii care nu au depozite vând întreaga producție.

„Prețurile grâului și orzului scad din cauză că producătorii mici nu au depozite, dar acum au ofertă. La elevatoare nu vor să depună pentru că acolo se depun câte 3 tone de grâu pentru o cotă de un hectar. Plus la asta numai drumul cât face, iar ca să-și ducă producția la elevator aceasta trebuie să fie curățată. Producătorii nu au utilajele speciale pentru a îndeplini aceste cerințe” – a declarat Mihail Suvac.

Prețul mondial stabilit este cel mai mic din ultimii 6 ani. Cauza acestei scăderi a prețurilor este cantitatea mare de stocuri de anul trecut, iar acum producția este foarte bună și solicitările de piață sunt mici.

Conform MAIA, recolta de grâu de toamnă în 2016 va constitui în medie pe republică 2,8 – 3,1 tone la hectar. Pentru recolta din anul 2016, au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de peste 380 mii hectare, din care 312 mii hectare cu grâu de toamnă și primăvară, 48 mii de hectare cu orz de toamnă și peste 19 mii hectare cu orz de primăvară. Suprafața culturilor cerealiere este mai mică cu 5-6% față de anul 2015.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților