Institutul Național al Justiției (INJ) pentru admiterea din 2016 va folosi pentru prima dată un modul de testare electronică a candidaților la studii pentru funcțiiile de procuror și judecător, transmite CURENTUL.
Programul simplifică procesul de examinare și notează automat cunoștințele candidatului. Noul modul elimină factorul de fraudare a examenelor.
Modulul de testare electronică include 1600 teste-grilă elaborate de Grupul de lucru constituit din formatorii INJ. La începutul examenului, programul generează aleatoriu un test-grilă unic pentru fiecare concurent, selectând 400 de întrebări – câte 100 pentru disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal, cu trei variante de răspuns. Examenul durează trei ore astronomice.
Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere a acceptat dosarele depuse de 231 de persoane, dintre care 167 s-au înscris în cursa de formare inițială pentru funcţia de procuror, iar 64 – pentru funcţia de judecător.
În 2016, Consiliul INJ a scos la concurs 20 de locuri pentru candidați la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidați la funcția de procuror. Începând cu 5 septembrie, concurenții urmează să susţină examenele la două probe: scrisă şi verbală.
Studiile la Institutul Național al Justiției durează 18 luni. Prima promoție de absolvenți a fost lansată în anul 2009. Până în prezent, au absolvit Institutul Național al Justiției opt promoții, dintre care 97 de persoane – pentru funcția de judecător și 172 – pentru funcția de procuror.
Acest proiect a fost creat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei în cadrul programului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protejarea și promovarea drepturilor omului”, implementat de PNUD Moldova.
Cristina Parfeni