[ X ]
[ X ]
[ X ]
Paşapoartele biometrice, tot mai solicitate de cetăţenii moldoveni
18 Martie

După aprobarea deciziei Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni se atestă o creștere a numărului de solicitări pentru perfectarea pașaportului biometric, transmite CURENTUL.

Pe parcursul lunii martie, subdiviziunile teritoriale de evidenţă şi documentare a populației ale întreprinderii de stat CRIS ”Registru” recepționează în medie 900 de cereri zilnic. Comparativ cu perioada octombrie 2013 – februarie 2014 este o creștere cu 34 %.

În opinia specialiștilor, tendința de majorare a fluxului de solicitări este condiționată nu doar de abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, dar şi de pregătirea pentru perioada estivală a anului.

Potrivit datelor statistice, fluxul de cereri începe să crească din martie şi atinge apogeul în iulie. Spre exemplu, în iulie 2013 au fost recepționate până la 1700 de cereri zilnic.

Actualmente, peste 750 mii de cetățeni moldoveni dețin pașapoarte biometrice, iar aproximativ 2 milioane – pașapoarte non-biometrice. Ultimele vor rămâne în vigoare până la expirarea termenului de valabilitate, însă cu aceste acte cetățenii vor putea călători în țările UE doar cu viză.

ÎS„Registru” are capacitatea să perfecteze peste 3.500 de paşapoarte biometrice pe zi.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților