[ X ]
[ X ]
[ X ]
OSM: Moldovenii sînt printre primii la consumul de băuturi tari
15 Mai
foto: radio-oltenita.ro

Specialiştii sunt de părere că locul doi în topul infamiei bahice, alcătuit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ne conturează o imagine de ţară cu rată mare de infracţionalitate, cu familii dezbinate şi cu probleme financiare, scrie adevărul.ro.

Datele făcute publice de OMS referitoare la consumul de alcool în Republica Moldova sunt considerate drept exagerate de către experţi. În timp ce OMS arată că doar 5% dintre moldovenii cu vârste mai mari de 15 ani servesc vin, 65% consumă băuturi tari, iar 30% beau bere, din datele specialiştilor noştri reiese că în paharele moldovenilor curge de fapt mult mai mult vin.

Specialiştii mai spun că locul 2 ocupat de Moldova în topul mondial al OMS privind consumul de alcool atrage o imagine nedorită asupra Moldovei, la nivel mondial. Această poziţie infamă e alimentată şi de unele limitări comerciale făcute incomplet de către autorităţi.

Directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea, susţine că, deşi Moldova a scăzut la capitolul consum de alcool de la poziţia fruntaşă pe locul secund, de la 18,2 litri pe an la 16,8 litri pe an, datele publicate de OMS indică un consum de aproape trei ori mai mare faţă de consumul mediu admis la nivel global.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților