Din luna iulie curent, poliţiştii, poliţiştii de frontieră, carabinierii, angajaţii sistemului penitenciar, ai Centrului Naţional Anticorupţie, ai Serviciului Vamal, dar şi lucrătorii medicali din cadrul instituţiilor medicale din întreaga ţară sunt obligați de a informa imediat Procuratura despre toate cazurile în care persoanele au reclamat că au fost supuse torturii, tratamentelor inumane sau degradante, transmite CURENTUL.
Acest document a fost dictat pentru necesitatea îmbunătăţirii cadrul normativ existent şi impunerii obligaţiei faţă de toţi funcţionarii şi lucrătorii medicali de a identifica, înregistra şi reacţiona prompt la orice semnal de pretins caz de tortură, tratament inuman sau degradant.
Astfel, fiecare instituţie responsabilă va duce o evidenţă strictă a recepţionării şi transmiterii plîngerilor, declaraţiilor sau altor informaţii despre pretinse fapte de tortură, urmînd ca în cel mult 24 de ore, să fie transmise procuraturii teritoriale sau specializate, în a cărei rază activează instituţia.
De asemenea, Regulamentul mai prevede că, în paralel cu procesul penal iniţiat de Procuratură, autoritatea publică, în care activează presupusul abuzator, va avea obligaţia de a iniţia o anchetă de serviciu. Ancheta de serviciu se va iniţia inclusiv în privinţa persoanelor care au cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască despre un caz de tortură, tratament inuman sau degradant comis şi nu au făcut nimic pentru a-l preveni sau denunţa.
Neîndeplinirea prevederilor regulamentului atrage după sine răspunderea disciplinară.
Elena Mocreac