Comisia Națională de Examene a refuzat să creeze o Comisie raională de examene pentru susținerea probelor la domiciliu, lipsind o elevă, persoană cu dizabilităţi severe, de posibilitatea de a finaliza treapta liceală de studii. Despre acest lucru a anunţat ombudsmanul Tudor Lazăr, la care s-a adresat reprezentantul legal al unei eleve din raionul Glodeni, transmite CURENTUL.
Potrivit sursei, eleva este invalid de gradul I, parţial imobilizată şi suferă de o boală grea căpătată în urma unui accident vascular.
Tudor Lazăr spune că pînă la producerea accidentului care i-a schimbat radical viața, eleva a fost cea mai bună din clasă și una dintre cele mai bune din instituția de învățămînt, participînd activ la concursurile raionale unde a ocupat locuri premiante.
În pofida consecinţelor grave ale accidentului suferit, eleva a depus eforturi pentru a finaliza ciclul liceal şi a fost admisă la examenele de bacalaureat în baza rezultatelor obținute la disciplinele școlare conform planului-cadru pentru profilul solicitat.
La 05 martie 2014 reprezentantul legal al elevei s-a adresat cu o cerere Comisiei Naționale de Examene solicitînd ca eleva să susțină probele de examene la domiciliu, din cauză stării de sănătate, fiind în imposibilitate fizică de a se deplasa într-un Centru de bacalaureat.
Abia la 21 mai 2014, Comisia Națională de Examene s-a întrunit şi a refuzat cererea înaintată, dar a decis acordarea timpului suplimentar pentru rezolvarea testului de examen.
În context, Ombudsmanul consideră că decizia de a oferi candidatei 60 de minute suplimentar la timpul destinat efectuării lucrării scrise este una formală, iar deplasarea candidatei la centrul de bacalaureat constituie un pericol pentru starea de sănătate.
Tudor Lazăr consideră că fiecare caz trebuie privit individual și necesită o abordare obiectivă și adecvată situației, fără atitudine birocratică şi superficială. În acest sens, ombudsmanul a recomandat Ministrului Educației să repună imediat în drepturi eleva, dar și alți candidați care se află în situații similare.
Adrian Platon