[ X ]
Ofiţerii SIS, convocaţi în şedinţă de bilanţ
22 Februarie

La 19 februarie curent, Colegiul Serviciului de Informaţii şi Securitate a fost întrunit în cadrul şedinţei anuale de bilanţ. Agenda reuniunii de totalizare a inclus subiecte ce vizează activitatea şi politicile promovate de instituţie pe parcursul anului 2015, precum  şi  priorităţile stabilite pentru anul curent şi de perspectivă. La eveniment a participat Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, transmite CURENTUL.

În alocuţiunea sa, directorul SIS, Mihai Balan a menţionat activitatea tuturor componentelor Serviciului, în special s-a referit asupra proceselor informative şi operaţionale, ce reprezintă factorii determinanți în evaluarea eficienţei unui serviciu de intelligence. În acest context, dumnealui  a mulţumit întregului efectiv pentru exercitarea cu onestitate şi profesionalism a misiunii de protejare şi promovare a intereselor naţionale.

Realizând o retrospectivă a anului 2015, dl Balan a specificat că Republica Moldova s-a confruntat cu provocări extrem de dificile pe palier intern, iar contextul de securitate regională şi internaţională a influenţat cadrul naţional de securitate. Totodată, a fost reiterat că nu doar statul a fost supus riscurilor și vulnerabilităților de securitate, dar și securitatea personală a cetățeanului. Printre cele mai relevante ameninţări au fost remarcate:  criza financiar bancară, corupţia la nivelul funcționarilor de stat, acţiunile subversive ale serviciilor speciale străine, situaţia de insecuritate din regiune (conflictul din Estul Ucrainei), crima organizată transfrontalieră, contrabanda şi nu în ultimul rând, terorismul internaţional.

Referindu-se la realitățile mediului de securitate la nivel intern, regional și european, directorul SIS a reiterat caracterul obligatoriu al regândirii  sistemelor informative, de reconstrucţie organizaţională în conformitate cu cele mai bune practici ale serviciilor de intelligence internaţionale.

O altă temă semnalată de către Mihai Balan a vizat necesitatea categorică de aprobare în legislativ a pachetului de legi ale SIS ce ar conduce direct la eficientizarea funcţionării structurilor acestuia. ,,Tergiversarea atestată la moment constituie un impediment semnificativ în procesul de reformare instituţională, creând vulnerabilităţi pentru întreg sectorul de securitate al Republicii Moldova”, – a conchis dl Balan.

Procesul de culegere, documentare, procesare şi valorificare a informaţiilor a fost realizat în strictă corespundere cu legislaţia în vigoare, reglementările interne departamentale şi principiile deontologice ale ofiţerului de informaţii. Pe parcursul anului 2015, în adresa factorilor de decizie au fost remise 1597 de documente informative (în anul 2014 – 1253), dintre care: Preşedintelui Republicii Moldova – 330 (296), Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova – 295 (231), Prim-ministrului Republicii Moldova – 700 (561), altor structuri executive şi instituţii publice – 262 (162). PG, MAI, CNA, organelor fiscale şi de control le-au fost expediate 1029 materiale probatorii cu referire la ilegalităţi de prejudiciere a economiei naţionale precum şi de subminare a stabilităţii interne (în anul 2014 – 765), în temeiul cărora au fost pornite 97 cauze penale, ca urmare fiind condamnate 12 persoane.

Concomitent, subunităţile specializate ale SIS au executat 5127 interpelări informative, dintre care 266 solicitări de avize consultative cu privire la verificarea candidaţilor şi titularilor la funcţii publice (Consiliul Suprem al Magistraturii, Procuratura Generală, Aparatul Preşedintelui RM).  Serviciul a acordat un suport esenţial la realizarea activităţii organelor de drept din Republica Moldova, astfel, în baza deciziilor instanţelor judecătoreşti, au fost  realizate  12 290 măsuri operativ-tehnice de investigaţii, pentru comparaţie, în anul 2014 – 6006.

În perioada de referinţă, un accent major a fost pus pe dezvoltarea şi consolidarea sectorului de analiză a informațiilor operațional, tactic și strategic, au fost înregistrate rezultate palpabile și pe dimensiunea relaţiilor de cooperare externă şi internă. Instituţia a reuşit să-şi canalizeze eforturile pentru a consolida securitatea informaţională, preveni şi combate crimele cibernetice şi responsabiliza  furnizorii  de servicii publice de comunicaţii. Întru asigurarea algoritmului de reacţii, de avertizare şi alertă timpurie, a fost elaborat şi implementat Planul de acţiuni al SIS în situaţii de criză.

O atenţie deosebită a fost acordată eficientizării managementului resurselor umane şi asigurării securităţii interne, care s-a materializat prin: armonizarea noului sistem de evaluare şi atestare, consolidarea serviciului de consiliere psihologică, optimizarea sistemului de verificare complexă, inclusiv medicală, a candidaţilor la angajare şi a titularilor angajaţi în Serviciu.

Directorul SIS a reiterat că omul este principala resursă strategică, astfel, la nivel instituţional, anul 2016 a fost declarat  Anul  valorificării resurselor umane. Prin această iniţiativă se doreşte  completarea  funcţiilor vacante cu angajaţi valoroşi care să contribuie la realizarea obiectivelor şi sarcinilor asumate de instituţie, precum şi a prevederilor Strategiei de reformare a Serviciului.

În cadrul şedinţei au fost audiate rapoartele mai multor şefi de direcţii care activează pe palierul operativ. Aceştia, pe lângă succesele  înregistrate,  au scos în evidenţă carenţele şi  obstacolele ce împiedică sau tergiversează îndeplinirea obligaţiunilor funcţionale.

Speakerul Andrian Candu a reconfirmat susţinerea Parlamentului Republicii Moldova pentru modernizarea SIS-ului în vederea asigurării securităţii naţionale. Preşedintele Parlamentului a menţionat că, prin activitatea desfăşurată în condiţiile provocărilor existente la nivel intern, regional şi global, SIS s-a afirmat ca o structură profesionistă, devotată şi loială intereselor Republicii Moldova, mulţumindu-le ofiţerilor pentru rezultatele înregistrate şi dorindu-le noi realizări în continuare.

La finalul şedinţei, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate  a enumerat  un şir de priorităţi ce urmează a fi puse în aplicare  pe parcursul anului 2016. Printre obiectivele conturate se regăsesc:

  • prevenirea şi curmarea aspiraţiilor forţelor extremiste, promotoare ale ideilor separatist-autonomiste;
  • acordarea susţinerii informative plenipotențiare a executării Programului de guvernare, în special în ceea ce priveşte asigurarea securităţii economice a statului;
  • monitorizarea continuă a evoluţiei evenimentelor din cadrul sistemului financiar-bancar al ţării, în vederea prevenirii şi combaterii unor infracţiuni de acest gen, cu contracararea efectivă a abuzurilor şi ilegalităţilor din sfera repartizări şi utilizării banilor publici;
  • contracararea fenomenelor de corupţie, protecţionism, deturnare de fonduri din bugetul de stat, contrabandă, trafic de persoane, droguri, crima organizată transfrontalieră ;
  • consolidarea cooperării interinstituţionale în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare şi modernizare continuă a Republicii Moldova, de avansare pe calea integrării europene;
  • asigurarea conducerii statului cu informaţii actuale, obiective, pertinente şi utile, cu referire la situaţia geopolitică din regiune, apariţia eventualelor ameninţări, de ordin militar, economic, social, poziţia partenerilor strategici ai Republicii Moldova etc.;
  • perfecționarea sistemului de protejare a cetăţenilor aflaţi peste hotare, în cooperare cu instituţiile abilitate ale statului;
  • dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare cu serviciile speciale ale statelor partenere, în contextul globalizării pericolelor la adresa securităţii naţionale şi regionale;
  • identificarea, prevenirea şi contracararea efectivă a acţiunilor exponenţilor grupărilor teroriste internaţionale;
  • sporirea nivelului de transparenţă şi promovare a imaginii Serviciului, prin stabilirea unui dialog constructiv  cu societatea şi identificarea priorităţilor în comunicarea instituţională.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților