[ X ]
[ X ]
[ X ]
O localitate din Glodeni a decis să corecteze o greșeală istorică
15 Mai

O localitate din raionul Glodeni a decis, în decembrie anul trecut, să renunțe la actuala denumire și să revină la cea istorică, care datează cel puțin din 1904, transmite Curentul.md

În noiembrie 2013 Adunarea reprezentanților din localitatea ”Cobani” au luat decizia de a reveni la denumirea istorică ”Cubani”, reparînd astfel o greșeală istorică produsă în perioada sovietică.

O cerere în acest sens a fost depusă de un grup de 200 oameni, care au considerat că denumirea satului lor a fost modificată fără temei în anul 1974.

”În 1974 fără nici un temei a fost schimbată denumirea satului conform H.S.S. al R.S.S.M. din 08.08.1974. Însă pînă în anul 1974 s-a numit Cubani, dovadă fiind documentele care există la biserică dar și în certificatele de naștere a celor care s-au născut pînă în anul 1977”, a spus Pluta Ivan, primarul localității, în fața celor prezenți la Adunarea din noiembrie 2013.

Consiliul comunal a luat act de cunoștință cu decizia Adunării reprezentanților privind revenirea denumirii istorice a localității și au înaintat o propunere Parlamentului în acest sens, unde la începutul acestei săptămîni a fost înregistrat Proiectul de lege cu privire la modificarea anexei la Legea organizării administrativ teritorială a Republicii Moldova.

Ion Hadîrcă, autorul proiectului de lege, susține în motivarea sa că atestarea istorică a localității respective avea denumirea de Cubani. Dicționarul geografic al Basarabiei, editat în 1904 constată existența respectivei localități, fapt pentru care demersul locuitorilor poate fi admis.

Proiectul de lege urmează să fie examinat la una din următoarele ședințe a Parlamentului.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților