[ X ]
[ X ]
[ X ]
Numărul crimelor înregistrate în primele 6 luni ale anului 2014, în creştere cu 8% faţă de 2013
21 Iulie

Nivelul scăzut de trai şi vulnerabilitatea unor categorii de cetăţeni, lipsa surselor de venit permanent, starea de criză socială, salarizarea precară, rata înaltă a şomajului, migraţia masivă a populaţiei în interiorul şi în exteriorul ţării, lăsarea copiilor fără supraveghere sunt factorii care au generat o creștere de 8,08% a criminalității în primele șase luni ale anului 2014, transmite CURENTUL.

Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 19603 infracțiuni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cînd au fost luate la evidență 18138 infracțiuni.

Potrivit studiului, ponderea semnificativă în creşterea nivelului infracţional revine crimelor uşoare, numărul cărora s-a majorat cu 1009 cazuri , crimelor mai puţin grave cu 343 cazuri, după care urmează infracţiunile grave cu 75 cazuri şi cele deosebit de grave cu 42de cazuri. În scădere se află infracţiunile excepţional de grave cu 4 cazuri înregistrate.

Analiza efectuată de procurori arată că s-a majorat numărul infracțiunilor contra familiei şi minorilor cu 411 cazuri, inclusiv scoaterea ilegală a copiilor din țară cu 3 cazuri,  în domeniul transporturilor cu 641 cazuri, contra patrimoniului cu 95 cazuri, inclusiv  furturi cu 79 cazuri, acestea fiind urmate de infracțiunile privind viața sexuală cu 20 de cazuri, inclusiv violurile cu 12 cazuri, infracțiunile economice cu 145 de cazuri în care se include evaziunea fiscală cu 153 cazuri și contrabandă cu 38 de cazuri. O majorare se observă și la infracțiunile contra securităţii publice cu 46 cazuri, inclusiv huliganismul cu 61 cazuri, contra sănătăţii publice cu 107 cazuri, inclusiv privind circulaţia ilegală a drogurilor cu 98 cazuri, contra justiţiei cu 39 cazuri, mită cu 7 cazuri și coruperea activă cu 14 cazuri. La fel, cele contra autorităților publice cu 41 de cazuri, trafic de ființe umane cu 27 de cazuri și infracțiunile comise de grupuri organizate cu 8 cazuri.

Totodată, raportul arată că în scădere se află infracţiunile contra vieţii şi sănătăţii persoanei cu 47 cazuri, inclusiv omorurile cu 23 cazuri, vătămările intenţionate medii a integrităţii corporale cu 13 cazuri, pungăşiile cu 10 cazuri, tîlhăriile cu 24 cazuri și jafurile  cu 10 cazuri. În scădere sunt și cazurile de accidente rutiere, fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi, infracţiunile săvîrşite de persoane publice, inclusiv coruperea pasivă, abuzurile, excesurile, trecerea ilegală a frontierei de stat, organizarea migraţiei ilegale cu 6 cazuri și infracţiunile militare.

În aceeași ordine de idei, cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în capitală cu 37, 6 la sută, iar cele mai puține au fost fixate în raioanele Briceni, Soroca, Anenii Noi, Hînceşti, Orhei, Leova, Vulcăneşti şi în mun. Bender, precum și în sectorul Ciocana al capitalei.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților