Numărul persoanelor cu dizabilități mintale este în continuă creștere. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, în cadrul lansării proiectului „Reforma Serviciilor de Sănătate Mintală din Moldova”, transmite CURENTUL.
Principalele obiective ale proiectului sînt integrarea serviciilor de sănătate mintală în asistenţa medicală primară; dezvoltarea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală la nivel de unitate teritorial-administrativă; implementarea unui mecanism eficient de organizare a accesului universal a persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii medicale și sociale integrate la nivel de comunitate în vederea incluziunii sociale şi asigurării dreptului la un trai independent în comunitate.
În R. Moldova, rata suicidului este de circa 28% la o sută de mii de locuitori. „Rata suicidului este ca rezultat al multor dereglări mintale care nu au fost depistate, supravegheate la timp și nu s-au oferit serviciile necesare potrivite pentru evitarea acestor cazuri. Iar, numărul persoanelor cu dizabilități este în continuă creștere, de peste 30 de mii de cazuri”, a spus Usatîi.
Astfel, ministrul Sănătății vine cu un șir de activități ce urmează a fi desfășurate în cadrul Proiectului și care vor facilita realizarea reformei Serviciilor de Sănătate Mintală din Republica Moldova: perfecționarea cadrului normativ; crearea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală în dezvoltarea modelului de servicii integrate de sănătate mintală la nivel de comunitate; revizuirea şi perfectarea curriculei universitare privind instruirea medicilor de familie şi asistenţilor medicali de familie, inclusiv a medicilor psihiatri, în acordarea asistenţei medicale persoanelor cu probleme de sănătate mintală, în conformitate cu noile cerinţe de îngrijire; dezvoltarea capacităților specialiștilor din cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală, din asistența medicală primară și spitalicească, a asistenților medicali comunitari și altele.
Amintim că, Planul Proiectului “Reforma Serviciilor de Sănătate Mintală din R. Moldova” este parte componentă a Strategiei de ţară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.
Instituționalizarea pacienților care suferă de boli mintale este foarte înaltă, 64 % din pacienți sunt trimiși și închiși în spitale de psihiatrie. „Nu există coordonarea și integrarea activității la nivel de comunitate a medicilor de familie, psihologi, a asistenților sociali și medicali, care ar aduce la prevenirea sau oferirea unui tratament pentru evitarea internării pacienților în spitale. Nu există un mecanism de finanțare a serviciilor de sănătate mintală. Toate acestea duce la condițiile de a solicita un suport din partea partenerilor străini, a agenției elvețiene pentru oferirea unui suport”, a conchis ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi.
Elena Mocreac