Aproape fiecare al doilea dintre moldovenii supuşi unor examene medicale are tensiunea arterială ridicată. Cel puţin aşa arată rezultatele programului „Screening–ul pentru identificarea factorilor de risc ce provoacă bolile cardiovasculare”, implementat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), în perioada septembrie 2012 – iunie 2014, în raioanele Căuşeni, Nisporeni şi Făleşti. Programul a avut drept scop depistarea și evaluarea persoanelor cu risc cardiovascular, sporirea nivelului de cunoștințe în rândul populaţiei privind factorii de risc și metodele de prevenire a maladiilor cardiovasculare, reducerea morbidității și mortalității prin promovarea modului sănătos de viață, transmite CURENTUL.
Peste 63 de mii de persoane, atât asigurate, cât şi neasigurate, cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani, au fost examinate pentru prima dată în cadrul programului de screening. Astfel, din numărul total, mai mult de 32 de mii de persoane au tensiunea arterială în limitele normei, iar aproape 31 de mii – peste valorile normale.
În procesul investigaţiilor a fost aplicat un model unic de evaluare a riscului cardiovascular SCORE (Sistematic Coronary Risk Evaluation – evaluarea sistematică a riscului coronarian), recunoscut la nivel european. Acest model are la bază mai multe studii europene, axate pe analiza factorilor de risc, precum sexul, vârsta, fumatul, tensiunea arterială, indicele masei corporale, nivelul de colesterol, glucoză. Indicele calculat permite efectuarea pronosticului privind incidentele aterosclerotice fatale pe o perioadă de 10 ani.