[ X ]
Moldovenii se adresează tot mai puțin la CEDO
20 Septembrie

Schimbările calitative din domeniul justiției în Republica Moldova, îmbunătățirea actului justiției, situația în domeniul respectării drepturilor omului și armonizarea legislației naționale la standardele europene au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Igor Corman cu Vicepreședintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Josep Casadevall, aflat într-o vizită la Chișinău, transmite Curentul.

Astfel,  dacă în anul 2012 la Curtea Europeană erau pe rol 4.261 de cereri, în 2013 – 3.256 de cereri, iar la 1 ianuarie 2014 numărul acestora a scăzut până la 1.414 de cereri. Drept urmare, Republica Moldova nu se mai află în topul celor 10 state cu cele mai multe cereri depuse la Curtea Europeană.

Potrivit Președintelui Parlamentului, dosarele depuse la CEDO reprezintă atât un indicator al situației din justiția Republicii Moldova, cât și unul de verificare a parcursului european.

”Ne bucură faptul că numărul de cereri depuse și de condamnări la CEDO este în descreștere. De asemenea, avem o situație inedită, în premieră s-au produs plecări masive din sistemul judecătoresc, existând chiar și condamnări ale judecătorilor. Această situație demonstrează că lucrurile se mișcă înainte în sectorul justiției”, a precizat Igor Corman.

Vicepreședintele CEDO, Josep Casadevall a declarat că Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul respectării drepturilor omului și a avansat în reformarea sectorului justiției. ”Republica Moldova merită să aibă o justiție echitabilă. Schimbările spre bine înregistrate vor consolida statul de drept și vor duce la creșterea încrederii cetățenilor în actul de justiție”, a spus Vicepreședintele CEDO.

 Șeful Legislativului s-a referit la pachetul de legi adoptate de Parlament, care au dat startul reformei în justiție, și la implementarea lor eficientă.

Elena Mocreac

 

 

 

Inapoi la arhiva noutaților