[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Educației refuză să divulge cele mai stricte măsuri de la BAC 2014
2 Aprilie

În sesiunea de Bacalaureat 2014 vor fi aplicate noi măsuri contra copiatului, mai stricte, însă acestea deocamdată nu sunt divulgate, transmite Curentul.md

Igor Grosu, viceministrul Educației, a spus în cadrul unei ședințe că, în 2014, în linii mari regulile sunt aceleași, dar vor fi și elemente noi, apărute după o analiză atentă a situației din anul precedent. Se menține procedura de monitorizare video a tuturor examenelor, precum și detectorul de metale. La fel, se menține procedura de scanare a lucrărilor, în alb-negru după ce au fost scrise și color după verificare. ”Ca element de noutate – se mărește numărul membrilor comisiilor de BAC, deoarece din teritoriu s-a solicitat acest lucru, în special în centrele mai mari”, a mai notat Igor Grosu.

Potrivit viceministrului, în acest an a fost depistată și o metodă de identificare a mijloacelor de comunicare care ajută candidații să obțină rezultatele testelor din afara Centrelor de BAC. Despre metodă oficialul a refuzat să spună, susținînd că se va afla în ziua examenelor, iar divulgarea de pe acum ar duce la ineficiența acesteia.

Din acest an se revine la pragul de 30% pentru acumularea notei de 5, față de 25% cum a fost în anul precedent. Astfel, lucrarea va fi evaluată cu o notă de trecere dacă din totalul punctelor de la examen vor fi rezolvate cel puțin 30%.

O altă noutate este că, ar putea fi anulate toate lucrările scrise în cadrul sesiunii de Bacalaureat, în cazul dacă se depistează că s-a copiat. Mai mult, Ministerul Educației va solicita, inclusiv prin intermediul instanței de judecată, în baza unei Legi din 1995, anularea diplomelor, dacă de pe înregistrările video se vor constata încălcări a regulilor cu privire la desfășurarea sesiunii de BAC.

Curentul.md menționează că, în sesiunea de examen 2014 s-au înscris 28848 de candidți, dintre care 6221 sînt restanțieri din sesiunile anterioare.

Sesiunea de Bacalaureat 2014 se va desfășura în perioada 3 – 20 iunie. Metodologia cu privire la desfășurarea sesiunii, programe de examene, teste pentru exersare, precum și orarul probelor pot fi accesate pe pagina Agenției de Asigurare a Calității www.aee.edu.md

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților